Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

British Airways -yhtiön asiakkuuspäällikkö lennähti Vantaan Hiihtoseuran ensimmäiseksi kokopäiväiseksi toiminnanjohtajaksi – "Saan tehdä merkityksellistä työtä kasvattajaseurassani, jolle sydän on sykkinyt aina"

Urheilu: Satu Kalajainen on ollut lukuisissa luottamustehtävissä sekä Hiihtoliitossa että kasvattajaseurassaan Vantaan Hiihtoseurassa. Nyt Kalajainen nauttii päätoimisena tekijänä palkkaa urheilun parissa toimimisesta.

Vantaan Hiihtoseuran kautta aikain ensimmäisenä kokopäiväisenä toiminnanjohtajana syyskuusta lähtien toiminut Satu Kalajainen, 53, on ollut VHS-ympyröissä jo noin 44 vuoden ajan.

– Tähän saumaan tämä on minulle unelmarooli. Nautin itsenäisyydestä työssäni, saan kehittää toimintaa ja tehdä merkityksellistä työtä kasvattajaseurassani, jolle sydän on aina sykkinyt ja sykkii yhä.

Ihan huuhaa-hommissa ei Kalajainen ollut ennen VHS-pestiäänkään. Hän työskenteli British Airwaysin palveluksessa asiakkuusjohtajana.

Kalajainen liittyi Vantaan Hiihtoseuraan talvella 1976–77, noin 10-vuotiaana. Juniorien piirinmestaruudet ja top30-sijat valtakunnallisissa mestaruuskisoissa jäivät kirkkaimmiksi saavutuksiksi.

– Tuolla tasolla pärjääminen riitti minulle mainiosti. Hiihdin kilpaa 18-vuotiaaksi. Sitten tuli luisteluhiihto. Se oli kulminaatiopiste. Lopetin ja lähdin ulkomaille opiskelemaan, Kalajainen kertoo.

– Kun vajaat kymmenen vuotta myöhemmin palasin Suomeen, minut houkuteltiin takaisin VHS:n toimintaan. Ensin olin valmennusjaoston sihteeri ja jo sitä seuraavana vuonna VHS:n puheenjohtaja.

Puheenjohtajana, ensimmäisenä naisena, Kalajainen oli 1995–2000.

– Se oli kolmekymppiselle kova koulu, mistä sain hyvää kokemusta työelämäänkin. Se oli hienoa aikaa, sillä VHS oli 1990-luvulla viitenä talvena Suomen ykkösseura. Mutta oli se rankkaakin, koska en ollut vielä kypsä ymmärtämään, ettei itse tarvitse tehdä kaikkea. En osannut delegoida.

Vuonna 2000 Kalajainen valittiin Hiihtoliiton johtokuntaan. Kolmisen kuukautta myöhemmin taivas putosi suomalaisen urheiluväen niskaan Lahden MM-hiihtojen dopingskandaalin myötä.

– Aikamoinen kokemus nähdä se koko rumba läheltä. Ei ollut kivaa. Vihapostia sain minäkin, toteaa Kalajainen, joka oli sittemmin liiton maastohiihtovaliokunnassa vastaamassa nuorten ja lasten toiminnan kehityksestä.

Vuonna 2006 Kansainväliseen hiihtoliittoon (FIS) perustettiin joka lajille lasten ja nuorten alakomitea. Suomen liitto nimesi edustajakseen Kalajaisen, joka on siitä lähtien ollut komitean puheenjohtaja.

Kansallisessa liitossa hän on nyt johtokunnan varajäsenenä.

– Olen koko ajan ollut enemmän tai vähemmän mukana VHS:n tapahtumissa talkoolaisena. Enemmänkin olisin voinut tehdä, mutta olen toivonut, että seura saisi nuorten harrastajien vanhempia paremmin mukaan. Kun kaikki tekisivät vähän, kaikilla olisi vähemmän tekemistä, Kalajainen filosofoi.

Kalajainen heitti jo nelisen vuotta ilmoille idean päätoimisuudesta VHS:ssä.

– Sanoin puheenjohtaja Sanna Värttiö-Hasensonille, että olisi mielenkiintoista kokeilla, mitä pystymme seuran toiminnasta rakentamaan. Sanna piti ajatustani hulluna, koska minulla oli hyvä ja arvostettu työura. Silti nostin asian viime talvena uudelleen pöydälle.

Neljännesvuosisata British Airwaysissa jäi taakse, ja työ vaihtui VHS:n toiminnanjohtajuuteen.

– Matkailuala oli nuoresta asti haaveenani. Mutta haaveet vaihtuvat, ja nyt tuli tilaisuus toteuttaa uusi haave. Tartuin siihen.

Kalajaisen vahvuus on kaupallinen ajattelu: tuotteistus ja markkinointi.

– Varainhankinta ei ole helppoa mutta erittäin tärkeää. Yksinäni en tee asioita, ja on selvää, että jos ei varainhankinta onnistu, en ole yhtään ylimääräistä päivää rasittamassa seuran kassaa.

VHS järjestää perinteisesti tammikuussa Hakunilassa Suomen Cupin osakilpailun, niin tulevanakin vuonna.

– VHS haluaa olla muutakin kuin isojen kisojen järjestäjä, palvella huippu-urheilua laajempaa sektoria. Meidän pitäisi osata kertoa laajempi osaamisemme myös ulospäin, toteaa Kalajainen, jota on aina kiinnostanut myös psykologia.

– Olen kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi ja opiskellut myös lyhytterapiaa sekä henkistä valmennusta. Haluaisin hyödyntää oppejani suuremmallekin porukalle kuin urheilupiireille, sillä koppa liikuttaa kroppaa.