Ruokajätti HKScanin tuotepakkauksia kehitetään kierrätyskelpoisiksi Vantaalla – "Muovin kehitysvauhti materiaalina on todella nopeaa"

HKScan aikoo muuttaa kaikki pakkauksensa kierrätyskelpoisiksi vuoteen 2025 mennessä. Suomessa pakkauskehitystä tehdään yhtiön Vantaan tuotantoyksikössä.

Prosessi tarkoittaa käytännössä satojen eri tuotteiden läpi käymistä. Pakkausasiantuntija Mari Mattssonin mukaan aikataulu on haastava, mutta mahdollinen, koska tuotepakkaukset ovat pääsääntöisesti muovia, ja myös odotukset sen kierrätystapojen laajenemisesta ovat suuret.

– Muovin kehitysvauhti materiaalina on todella nopeaa, Mattsson sanoo.

–  Viimeisen vuoden aikana on uusia materiaaleja tullut markkinoille paljon ja EU:n asettamien muovisäädösten vaikutuksesta kestävän kehityksen kannalta parempia materiaaleja saadaan käyttöön entistä nopeammin, hän selvittää.

Muutos vaatii myös muovin kierrätysmahdollisuuksien paranemista.

Muovin määrää on samalla tarkoitus vähentää. HKScan arvioi suuruusluokaksi noin 2 miljoonaa kiloa. Jo aiemmin parin vuoden aikana yritys karisti muovia pois pakkauksistaan 1,5 miljoonan kilon verran.

Tänä syksynä HK-jauhelihaa ilmestyi kauppoihin uusissa pussipakkauksissa. Niissä on 71 prosenttia vähemmän muovia kuin rasiapakkauksissa, mikä tarkoittaa vuositasolla 100 000 kilon vähennystä.

Pakkauskoko on monipiippuinen juttu. Kuluttajat toivovat Mattssonin mukaan usein pienempiä pakkauksia.

– Todellisuudessa tuotteen kilohinta kuitenkin ratkaisee ostopäätöksen, hän tietää.

– Pienemmissä pakkauksissa kilohinta on usein korkeampi, koska kaikki pakkausmateriaali- ja tuotantokulut kohdistuvat pienempiin eriin. Pienempien pakkausten etu puolestaan on se, että ruokahävikin määrä pienenee huomattavasti.

Viimeisimmän vuoden aikana yrityksen Vantaan yksikössä on pienennetty myös veden- ja energiankulutusta, aloitettu pakatun biojätteen keräys ja edelleen kehittäminen.

Pahvin keräystä on keskitetty ja uusittu sen käsittelyyn tarvittava pahvipuristin.

Lisäksi tuotannosta kertyvät käytetyt paistoöljyt päätyvät nyt hyötykäyttöön. Ne toimivat raaka-aineena muun muassa kynttilöiden valmistuksessa.

Lue myös: HK lopetti tämän klassikkotuotteen valmistuksen – jäätkö kaipaamaan?

Katso myös tämä: HK yllättää: Nakissasi voi pian olla pinaattia tai palsternakkaa! Kasviksia sisällytetään myös nugetteihin ja leikkeleisiin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut