Vantaalla pian 30 vuotta pääkonttoriaan pitänyt Laattapiste katselee tarkasti oman hiilijanjälkensä perään – "Suuret rakennuttajat ovat tuotteiden ekologisuudesta erittäin kiinnostuneita, kuluttajat kysyvät asiasta harvoin"

– Miksi turhaan tuhlata materiaalia, jonka voi uudestaan käyttää? Tuntuisi hassulta, että materiaalia kaivettaisiin maasta, kun sitä tulee omasta takaa tonneittain, Laattapisteen toimitusjohtaja Tommi Haru pohdiskelee. Leena Koivisto
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Yrityksiä tulevat kestävän kehityksen tielle lähitulevaisuudessa kirittämään mitä todennäköisimmin kiristyvät normit ja se, että ympäristövastuullisuus voimistaa koko ajan merkitystään yritysten kilpailukyvyn määrittäjänä.

Joissakin yrityksissä, kuten vantaalaisessa perheyrityksessä Laattapiste Oy:ssä, asiassa on jo pitkään ollut selvät sävelet.

– Uskomme siihen, että yrityksellä pitää olla filosofia ja sen takana pitää pystyä seisomaan. Ei voi noin vain markkinoida ekologisuutta, vaan pitää olla sydämellään mukana asiassa, toimitusjohtaja Tommi Haru sanoo.

Erilaisiin pintamateriaaleihin keraamisista laatoista tekstiilisiin ja kylpyhuonekokonaisuuksiin vahvasti erikoistuneella yrityksellä on valikoimissaan useita CO2-vapaita tuotteita, kuten esimerkiksi niin keraamisia kuin tekstiili- ja vinyylilaattoja, jotka ovat kierrätysmateriaaleista valmistettuja.

– Kun hankimme tuotteiden toimittajia, etsimme sellaisia, joilla olisi mahdollisimman vahva ohjelma ekologisuudessa, Haru toteaa.

Yksittäisiltä kuluttaja-asiakkailta ja pienrakentajilta kyselyjä tuotteiden hiilijalanjäljestä tulee hänen mukaansa vähän.

– Suunnittelija- ja arkkitehtipuoli sekä isot rakennuttajat sen sijaan ovat siitä äärimmäisen kiinnostuneita.

Haru kuitenkin uskoo vievän vain pari kolme vuotta, kun kaikki yritykset ovat tanakammin mukana kestävän kehityksen ajattelumaailmassa ja myös kuluttajat miettivät yhä enemmän, miten valinnoillaan voivat vaikuttaa.

Tommi Harun mukaan tänän päivänä tuotteiden hiilijalanjälki kiinnostaa jo erittäin paljon suunnitelijoita, arkkitehteja ja isoja rakennuttajia. - Kuluttaja-asiakkaat eivät vielä kovin paljon siitä kysy. Leena Koivisto

41-vuotiaan Laattapisteen pääkonttori on sijainnut Kivistön suuralueeseen kuuluvassa Piispankylässä vuodesta 1992 lähtien. Sen jo tähän mennessä kahdeksan laajennusta kertovat liiketoiminnan kehityksestä, jonka myötä yrityksen myymälöitä on nyt muun muassa maan kahdeksassa suurimmassa kaupungissa

Kestävä kehitys näkyy koko toiminnassa. Jätteiden lajittelu aloitettiin 7–8 vuotta sitten niin, että lähes kaikki toimisto- ja varastotiloista syntyvä jäte käsitellään.

– Muovit ja pahvit paalataan ja myydään ulos uusiokäyttöön. Puutavara murskataan omin murskaimin ja siitä saadaan raakamateriaalia muualle käytettäväksi. Myös laatat, keramiikka ja kivi lajitellaan, Haru listaa.

– Sähkötrukeilla meillä on ajeltu jo 15 vuotta ja postikuljetukset hoitaa ekobensaa käyttävä yritys. Tavarankuljetuksiin ulkomailta pyrimme löytämään vähäpäästöisiä ratkaisuja.

Laattapiste sparraa mielellään yhteistyökumppaneitaankin kestävän kehityksen suuntaan tuotteissa ja niiden valmistuksessa. - Esimerkiksi kylpyhuonekaapistoissa ehkä olisi tässä suhteessa vielä kehittämisen varaa, Tommi Haru sanoo. Leena Koivisto

Pääkonttorin aurinkopaneeleilla yhtiö tuottaa käyttöönsä 63 megawattia vuodessa, loppu kulutus muut toimipisteet mukaan lukien katetaan tuulivoimalla.

Piakkoin yritys siirtyy kaukolämpöön, ensin Vantaalla ja sitten muissa toimipisteissään.

– Niiltä osin kun hiilineutraalius ei tuotteissa tai muussa toiminnassa toteudu, hyvitämme hiilijalanjälkemme, Haru kertoo.

Myös yhteistyökumppaneita yritetään ohjata jalanjäljen tarkempaan miettimiseen, jos parantamisen varaa tuntuisi olevan.

Toimitusjohtaja kertoo kotioloissa toteutuvan pitkälti samat periaatteet kuin yritystoiminnassa. Sähkö esimerkiksi on ekologista.

–  Ja seuraava auto tulee olemaan sähköauto.

Sijoittajana hän suosii pieniä start up -tyyppisiä yhtiöitä, jotka tekevät ekologisia ratkaisuja.

– Pakko kyllä myöntää, että yksi harrastukseni ei tähän kuvioon kauhean hyvin istu. Olen aivan moottoriurheiluhullu.

Katso myös tämä: Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista vuonna 2026 – Merkittävin mahdollistaja kallioperään rakennettava lämpövarasto

Lue myös: Ainutlaatuinen tempaus automarkkinoilla – tämä firma lupaa hyvittää hiilijalanjälkensä

Lisää aiheesta: Ekologisuus tuo taloudellista hyötyä – ympäristön huomioiminen kiinnostaa hotelleja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut