Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Black Fridayssa myös "muka-alennuksia" – hintoja nostettu alepäivän alla

Viime vuonna lähes joka 10:nnen tuotteen hintaa nostettiin Black Fridayn alla ja laskettiin sen jälkeen isompien alennusprosenttien saavuttamiseksi, kerrotaan hintavertailupalvelu Hintaoppaan tiedotteessa.

Hintaoppaan tiedotteen mukaan Black Fridayn keskimääräinen alennusprosentti oli viime vuonna 4,5 prosenttia, mikä tekee siitä kokonaisuutena vuoden halvimman ostospäivän. 15 prosentilla tuotteista hinnat kuitenkin nousivat.

Maailmanlaajuisesti tunnetuinta ostospäivää Black Fridayta vietetään 27. marraskuuta, ja monet kuluttajat toivovat löytävänsä silloin tuotteita hyvään hintaan joko itselleen tai joululahjaksi. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan ja Bilendin tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaiset odottavat alennusten olevan keskimäärin jopa 35 prosenttia.

– Suomalaiset odottavat huomattavasti suurempia alennuksia kuin kaupat pystyvät tarjoamaan. Tämä voi johtua siitä, että kaupoilla on tapana mainostaa suuria alennuksia, jotka ovat harvoin kovin totuudenmukaisia. Monissa kaupoissa alennuksia verrataan niin sanottuihin normaalihintoihin, jotka on usein määritetty korkeiksi, jotta alennukset vaikuttaisivat suuremmilta. Yksittäisiä tuotteita voi toki saada aidostikin korkealla alennuksella, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett selittää tiedotteessa.

Erityisesti suurten alennuspäivien alla on tiedotteen mukaan tyypillistä, että kaupat ensin jopa nostavat hintoja ja laskevat niitä saadakseen alennusprosentit näyttämään suurilta. Hintaopas tarkasteli viime vuoden hintadataa, ja Suomessa 8,5 prosentilla tuotteista hinnat ensin nousivat 1. lokakuuta ja 24. marraskuuta välisenä aikana, minkä jälkeen niitä alennettiin Black Fridayksi 29. marraskuuta.

Myös Hintaoppaan kuluttajatutkimuksen vastaajat suhtautuvat alennuksiin jo osin epäilevästi: yli puolet osallistujista ei juurikaan tai lainkaan luota Black Fridayn tarjouksiin ja alennuksiin.

– Viime vuoden Black Fridayna hinta laski 32 prosentilla tuotteista, mutta vastaavasti hinnat nousivat 15 prosentilla tuotteista. Kaikkia tuotteita ei suinkaan myydä alennettuun hintaan, joten kuluttajan kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa, onko hinta todella poikkeuksellisen hyvä juuri alennuspäivänä. Näyttävät alennuslaput ovat suuri houkutin, mutta ennen tarjoukseen tarttumista on hyvä tehdä hintavertailua kauppojen välillä ja tarkistaa, miten tuotteen hinta on kehittynyt, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Black Friday tunnetaan erityisesti elektroniikka- ja tekniikkatarjouksistaan, ja viime vuoden suosituimmiksi kategorioiksi Hintaoppaassa nousivat matkapuhelimet, kuulokkeet, näytöt ja pelikonsolit. Yksittäisistä tuotteista suosituimmiksi nousivat Applen iPhone 8 ja Sonyn PlayStation 4. Tänä vuonna suosituimmiksi kategorioiksi ennustetaan pelikonsoleita, matkapuhelimia ja kuulokkeita.