Sisustaja haluaa puhdasta ilmaa – Allergiat ja hometalo-ongelmat näkyvät Petikossa toimivan ammattilaisen mukaan sisustusmateriaalien valinnassa

Sisustusasioissa liikkeellä olevat kuluttajat ovat tänä päivänä yhä kiinnostuneempia allergisoimattomista ja sisäilman puhtautta ylläpitävistä tuotteista, kertoo Petikossa toimivan Sisustussuunnittelu Koton (kuva) yrittäjä Aino Rajasuo. -
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Ekologisuus ei vielä ole sisustusasioilla liikkuvan kuluttajan toivomuslistan kärjessä.

Näin arvioi Petikossa toimivan Sisustussuunnittelu Koton yrittäjä ja Värisilmä-kauppias, sisustussuunnittelija Aino Rajasuo oman kokemuksensa perusteella.

Sen sijaan kiinnostus kohdistuu useammin tuotteiden ominaisuuksien ja sisäilman väliseen yhteyteen.

– Varsinaista ekologisuutta enemmän ollaan kiinnostuneita ja halutaan takuu puhtaasta ja turvallisesta hengitysilmasta, Rajasuo vertaa.

– Allergisoituminen ja hometalo-ongelmat ovat lisänneet tarvetta löytää sisustustuotteita, joiden materiaalista ei irtoa ilmaan mitään oireita aiheuttavaa, hän jatkaa

– Lisäksi halutaan mielellään suomalaista, mikä tietysti on myös hiilijalanjäljen kannalta hyvä asia. Ulkomailta tulee kuitenkin paljon materiaaleja, joissa valmistusprosessi on ehkä ekologisempikin kuin täällä. Siellä on valtavan isoja tehtaita ja siten isommat rahat ja mahdollisuudet massiivisempiin tuotantoprosesseihin. Kiinnostus luonnollisiin tuotteisiin lukeutuu edelleen tämän päivän sisustustrendeihin.

– Pitää olla oikeaa tiiltä ja oikeaa puuta, Rajasuo kiteyttää.

– Mutta näitä suosivat lähinnä vain intohimoisimmat sisustajat, yleisemmin me suomalaiset emme oikein kestä luonnollisen materiaalin pinnan patinoitumista, se ei vieläkään ole meidän kulttuurissamme ylpeyden aihe.

Lujuus ja kestävyys sekä helppohoitoisuus ovat hänen mukaansa monelle tärkeimpiä kärkiasioita.

– Me suunnittelijat toki voimme innostaa asiakkaita miettimään ympäristöhyötyjä, mutta silloin kun asiakas menee hinta edellä, ei useinkaan ole mahdollisuutta esittää ekologisia vaihtoehtoja. Jos tuote on kaunis ja ekologinen, on hintalappukin usein tietynlainen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut