Tässä ovat pk-seudun uudet koronalinjaukset: kirjastot auki rajoitetusti, lähikontaktit minimiin, sisätilojen harrastustoiminta keskeytetään, peruskoulujen lähiopetus jatkuu... 

Nuorisotilat menevät kiinni maanantaista alkaen. Armi Suojanen

Korona: Koordinaatioryhmä suosittelee, että yksityiset toimijat noudattavat samoja rajoituksia.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä, johon kuuluvat Vantaan, Helsingin ja Espoon kaupungit sekä THL, Hus ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ovat juuri julkaisseet uudet rajoitukset ja suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Maanantaista lähtien on voimassa uusia rajoitustoimia, ja ne täydentävät jo aiemmin voimaan tulleita.

Koordinaatioryhmä suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan perheen tai pysyvyydeltään perheeseen verrattavien läheisten välille. Muiden yksityisten tapaamisten tai perhekokoontumisten järjestämistä suositellaan välttämään.

Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon. Suositus on voimassa maanantaista lähtien 20. joulukuuta saakka.

Kaikki organisoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Keskeytys on voimassa 20. joulukuuta asti.

Koordinaatioryhmä suosittelee, että yksityiset toimijat noudattavat näitä samoja rajoituksia.

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla, mutta uusia vuoroja ei myönnetä. Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä.

Valvontaa ja nuoriso-ohjaajien läsnäoloa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Kaikki kaupunkien asiakastilat, kuten sisäliikuntatilat, kulttuuritalot, museot ja nuorisotilat, ovat suljettuina paitsi välttämättömien palveluiden ja asioinnin tilat.

Kirjastot tarjoavat palvelua rajatusti ensisijaisesti etukäteisvarauksella ja itsepalveluna. Aineiston voi noutaa varaushyllystä sekä rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä automaattien luona. Asioinnissa velvoitetaan käyttämään maskia.

Koordinaatioryhmä linjasi lisäksi, että kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kokonaan. Poikkeuksena ovat korkeintaan 10 henkilön lakisääteisten ja sääntömääräisten yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen.

Kokoontumisissa edellytetään, että turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n syyskuussa antamaa ohjetta. Rajaus on voimassa maanantaista lähtien 20. joulukuuta saakka. Päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Ammattioppilaitokset ja lukiot siirtyvät etäopetukseen. Lähiopetusta tarjotaan kuitenkin muun muassa erityisopetuksessa oleville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Etäopetus alkaa uuden arviointijakson alkaessa 3. joulukuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Etätyösuositus jatkuu työpaikoilla. Työpaikkojen ruokailua ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

– Koko työkalupakki on nyt käytössä: Kaikki ne rajoitustoimenpiteet, jotka ovat kaupungin päätettävissä, paitsi peruskoulun etäopetus, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Siitäkin tehdään varautumispäätös kaupunginhallituksessa, joka valtuuttaa kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtajan Katri Kalskeen tekemään etäopetuspäätöksen, jos se tulee tarpeelliseksi.

Viljanen toteaa, että peruskoulujen sulkeminen on "viimeinen keino", koska keväällä huomattiin, että kaikki lapset eivätkä vanhemmat selviä etäopetuksesta. Monenlaiset ongelmat lisääntyivät.

– Lapsilla on oikeus lähiopetukseen, Viljanen tähdentää.

Koronatartuntojen määrä on Vantaalla noussut niin, että kaupungilla on ollut epämieluisa kunnia olla koronan ilmaantuvuusluvuissa maan korkeimmalla tasolla. Vantaalla on kahden viikon aikana todettu 224 koronavirustartuntaa 100 000 asukasta kohden.

– Se on kolminkertainen koko maahan verrattuna. Viljanen sanoo.

Hän vetoaa vantaalaisiin, että vakava tauti saataisiin nyt aisoihin.

– Tauti leviää nyt perhepiirissä ja yksityisissä tapaamisissa. Niitä on lähes 70 prosenttia.

– Kaupunki on tehnyt ne toimet, mitkä se on voinut, nyt on kuntalaisten vuoro.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut