Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Yksi vuodenaika voi kadota täysin" – Meteorologi lataa tylyn arvion siitä, miten paljon ilmastonmuutos vaikuttaa Etelä-Suomessa

Viime talvi oli eteläisessä Suomessa historiallisen lyhyt, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa. Terminen talvi jäi Helsingissä vain viiteen vuorokauteen, mikä on vähiten koko digitoidun mittaushistorian aikana. Terminen talvi tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyttelee alle nollassa.

Mäntykankaan mukaan talven kestoa on ollut eteläisessä Suomessa hankala määrittää jo muutamana talvena, koska lämpötila ei ole laskenut pakkasen puolelle kovin pitkäkestoisesti missään vaiheessa.

Ilmastonmuutos on Mäntykankaan mukaan jo muuttanut Suomen talvia peruuttamattomasti.

– Vastaisuudessa voi käydä niin, ettei talvea koeta lainkaan maan etelä- ja lounaisosassa eli yksi vuodenaika voi kadota täysin.

Ilmastonmuutoksen vuoksi lumi- ja jääpeitekausi lyhenevät, sademäärät lisääntyvät ja lämpötila nousee.

– Todennäköisesti myös erittäin korkeat lämpötilat yleistyvät eli uusia lämpötilaennätyksiä voi olla odotettavissa kuluneen marraskuun tapaan.

Ilmastonmuutoksen lisäksi lämpötilaennätyksiin vaikuttaa sattuma.

– Ennen kaikkea meillä kohoavat talvikuukausien keskilämpötilat ja sitä ei enää pelkkä sattuma riitä selittämään, Mäntykangas kuitenkin kirjoittaa.

Etelä- ja Lounais-Suomessa kehitystä nopeuttaa Itämeren lämpeäminen.

Mäntykangas arvioi, että viime talven kaltainen lämpö on vielä nykyilmastossa poikkeuksellista eli toistuvuus on keskimäärin kerran tai pari vuosisadassa. 2050-luvullla jo joka kolmas talvi voi kuitenkin olla lämmin.