Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsimies kaasuttelee Jäämiehen renkaanjäljissä – Formula 1 -kuljettajaksi tähtäävä nuorukainen viehtyi karting-autoon jo polvenkorkuisena ja starttasi ensimmäisissä ratakisoissaan seitsenvuotiaana

Urheilu: Formula 1 -kuljettajat ovat lähes poikkeuksetta aloittaneet kilpa-ajouransa karting-radalla.

Italialaisen CRG:n tehdaskuljettajana menneen kauden ajanut 17-vuotias vantaalainen Rasmus Joutsimies antoi huiman näytön ajotaidoistaan kartingin MM-kisojen finaalissa Portugalin Portimaossa marraskuun alussa.

Hän starttasi 27. ruudusta, mutta oli ruutulipulla kahdeksantena.

– Alkuerät eivät menneet ihan nappiin ja yksi keskeytys pudotti finaalin lähtöruutua. Paikka podiumilla olisi ollut ihan mahdollinen, jos olisin lähtenyt ylempää, tuumii Joutsimies, joka on aiemmin saavuttanut EM- ja MM-kisoissa erävoittojakin.

Koronapandemia ei ole pahemmin haitannut karting-kisaamista. Portimaon MM-kisoissakin oli osallistujia ympäri maailmaa. EM- ja MM-kisoissa ajetaan kahdessa luokassa: 12–14-vuotiaat ajavat OK Junior-luokassa, sitä vanhemmat OK-luokassa, jossa ei ole yläikärajaa. Tässä ”kuninkuusluokassa” oli Portimaossa 76 kuskia. Finaalissa ajoi 34.

– Vanhimmat suunnilleen 25-vuotiaita, Joutsimies otaksuu.

– Taso oli kova. Luokassa ajoi useita moninkertaisia maailmanmestareita. Kahdeksas sija oli kaikki ongelmat huomioon ottaen kova suoritus.

Schumacher on aina ollut ykkösuosikkini.

Finaalista ei puuttunut dramatiikkaa. Joutsimies nousi haastavissa olosuhteissa jo ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Ambulanssia vaatineen onnettomuuden vuoksi kisa kuitenkin keskeytettiin. Startti uusittiin alkuperäisessä lähtöjärjestyksessä.

Uusintalähtö ei Joutsimiehen osalta onnistunut aivan yhtä loistokkaasti, mutta 20 kierroksen kisassa hän onnistui nostamaan tasaisesti sijoitustaan. Oman lisämausteensa toi tiimin väärä rengaspainevalinta: alhaiset paineet tekivät autosta erittäin liukkaan ajettavan.

Finaali oli tavallaan Joutsimiehen koko mennyt kisakausi tiivistettynä.

– Oli monenlaisia vaikeuksia, muun muassa rungonsäätöjen kanssa oli hakemista, hän kertoo. Joutsimiehen kilpakalusto on Italiassa, minkä vuoksi hän on viettänyt siellä runsaasti aikaa. Joutsimies on ollut tallin italialaismekaanikon kanssa tiiviissä yhteistyössä, kun kalustoa on viritelty parhaaseen mahdolliseen kisakuntoon.

– Sellaisen ongelman korona toi, että kisat olivat kalenterissa niin lähekkäin, ettei testaamiselle jäänyt riittävästi aikaa. Sen vuoksi ei suuria muutoksia voinut tehdä.

Lue myös: Vantaalainen karting-lupaus uudessa tallissa MM-taistoon – "Taistelen kärkisijoista jokaisessa kisassa"

Karting-kärpänen puraisi Rasmus Joutsimiestä jo hänen ollessaan kolmevuotias.

– Meidän pihalle oli tullut joku isän kaveri karting-auton kanssa. Siitä se lähti.

Kisoja hän alkoi ajaa 7-vuotiaana eli heti, kun se Suomessa on mahdollista. Ulkomailla Joutsimies kilpaili ensimmäisen kerran 11-vuotiaana.

– Se oli joku Italian mestaruuskisa. Kaksi vuotta myöhemmin, 2016, ajoin Bahrainissa ensimmäisen MM-kisani.

Joutsimies on asunut koko ikänsä Vantaalla, viimeisimmät seitsemän vuotta Keimolassa, joka on moottoriratahistoriansa vuoksi sopiva asuinalue Formula 1 -luokkaan tosissaan tähtäävälle nuorukaiselle. Polku sinne voi parhaassa tapauksessa olla nopeakin.

– Ideaalitilanteessa vain kolme vuotta, Joutsimies sanoo.

– Ensi kauden saatan vielä ajaa kartingia, mutta vaihtoehtona on Formula 4, joko heti kauden alusta tai jossain vaiheessa kautta. Se on monesta tekijästä kiinni. F4 vaatisi ainakin lisää tukijoita, että pääsisi vetämään heti tulokaskautena parhailla vehkeillä ja voittamaan kisoja.

Suunnitelma B on olemassa: Joutsimies opiskelee Omniassa autonasentajaksi erityisellä moottoriurheilijoille tarkoitetulla opintopolulla. Menossa on vuodenvaihteeseen kestävä työssäoppimisvaihe, joka tapahtuu – kuinka ollakaan – VM Karting Centerissä Vantaan Myllykylässä.

Kahdesta tämän hetken F1-suomalaiskuljettajasta, Valtteri Bottaksesta ja Kimi Räikkösestä, Joutsimies sanoo arvostavansa aavistuksen enemmän ”Jäämies” Räikköstä.

– Toki molemmat ovat jollain lailla esikuviani. Michael Schumacher on kuitenkin aina ollut ykkössuosikkini. Ja pitäähän Lewis Hamiltoniakin kunnioittaa. Ihan hyvin on vetänyt.

Lisää aiheesta: Karting on monen huippukuskin alkustartti – vantaalainen Rasmus Joutsimies, 13, ajaa nyt SM-kullasta