Iltojen pimetessä ja joulun lähestyessä askartelu ja käsityöt alkavat kiinnostaa. Vantaalla on aina ollut paljon ahkeria käsityöihmisiä. Siitä kertovat Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin talletetut taidonnäytteet.
Monessa talossa asukkaat ovat toteuttaneet käsityövisioitaan erillisissä kerhohuoneissa, joissa oli tilaa järjestää vaikka taloyhtiön yhteinen joulukorttipaja.
Kerhohuoneet taipuvat moneen käyttöön, ja ovat olleet esimerkiksi mainioita juhlatiloja. Kerhohuoneissa on järjestetty tansseja, pikkujouluja ja pihatalkoiden jatkobileitä.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuonna 1978 keräämissä vantaalaisten elämäkerroissa kerhohuoneet nousivat esiin hyvässä ja pahassa. Joidenkin mielestä nuorison mekastus kaikui kerhohuoneesta läpi rapun, häiriten talon elämää. Kerhohuoneita jouduttiinkin toisinaan sulkemaan häiriökäyttäytymisen taltuttamiseksi.
Toiset asukkaat kertovat kerhohuoneiden iloisesta tunnelmasta yhteisissä vapun ja uuden vuoden juhlinnoissa. Monessa taloyhtiössä tila oli sopuisasti yhteiskäytössä.
Lapsille kerhohuoneet olivat nimensä veroisia, sillä niissä perustettiin kerho jos toinenkin.
Nuorille ne olivat juhlapaikkoja, joissa järjestettiin diskoja.
Nuorille ne olivat juhlapaikkoja. Kerhohuoneita muistellaankin myös SKS:n Lapsuus lähiössä -keruussa vuodelta 2017.
Nuoruutensa Myyrmäessä 1980-luvulla viettänyt kertoi: ”Järjestimme diskoja talojemme kerhohuoneissa. Mankka soimaan, kreppipaperia lamppuihin tai viher-puna-taskulamppu heilumaan, jotain naposteltavaa – ja sitten ne pojat paikalle!”
Juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.
Lisää historiajuttuja Vantaalta voit lukea täältä .