Vantaa ennen ja nyt: Taloyhtiöiden kerhohuoneissa Vantaalla on syntynyt monenlaisia askartelutöitä – niissä on myös diskoiltu, juhlittu talkootöitä ja joskus mekastettu liikaakin

Kerhohuoneessa voi askarrella vaikka joulukoristeita. Kuvan tontturivistö vuodelta 1980. Vantaan kaupunginmuseo/Mikael Ihander

Eeva Kotioja

Iltojen pimetessä ja joulun lähestyessä askartelu ja käsityöt alkavat kiinnostaa. Vantaalla on aina ollut paljon ahkeria käsityöihmisiä. Siitä kertovat Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin talletetut taidonnäytteet.

Monessa talossa asukkaat ovat toteuttaneet käsityövisioitaan erillisissä kerhohuoneissa, joissa oli tilaa järjestää vaikka taloyhtiön yhteinen joulukorttipaja.

Kerhohuoneet taipuvat moneen käyttöön, ja ovat olleet esimerkiksi mainioita juhlatiloja. Kerhohuoneissa on järjestetty tansseja, pikkujouluja ja pihatalkoiden jatkobileitä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuonna 1978 keräämissä vantaalaisten elämäkerroissa kerhohuoneet nousivat esiin hyvässä ja pahassa. Joidenkin mielestä nuorison mekastus kaikui kerhohuoneesta läpi rapun, häiriten talon elämää. Kerhohuoneita jouduttiinkin toisinaan sulkemaan häiriökäyttäytymisen taltuttamiseksi.

Toiset asukkaat kertovat kerhohuoneiden iloisesta tunnelmasta yhteisissä vapun ja uuden vuoden juhlinnoissa. Monessa taloyhtiössä tila oli sopuisasti yhteiskäytössä.

Lapsille kerhohuoneet olivat nimensä veroisia, sillä niissä perustettiin kerho jos toinenkin.

Nuorille ne olivat juhlapaikkoja, joissa järjestettiin diskoja.

Nuorille ne olivat juhlapaikkoja. Kerhohuoneita muistellaankin myös SKS:n Lapsuus lähiössä -keruussa vuodelta 2017.

Nuoruutensa Myyrmäessä 1980-luvulla viettänyt kertoi: ”Järjestimme diskoja talojemme kerhohuoneissa. Mankka soimaan, kreppipaperia lamppuihin tai viher-puna-taskulamppu heilumaan, jotain naposteltavaa – ja sitten ne pojat paikalle!”

Juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiajuttuja Vantaalta voit lukea täältä .

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut