Vantaa tukee vanhojen lähiöiden hyvinvointia miljoonilla euroilla –  Mitä rahalla on saatu aikaan?

Alueet: Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman tuloksia arvioidaan parhaillaan.

Mikkola on saanut kaupungilta lisähuomiota toimintaohjelmassa. –Mikkola on mainettaan parempi, kuvaa kotipaikkaansa Sari Iljama. Samaa mieltä on Ari Joutsenjärvi. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalla on ollut viime vuodesta alkaen käynnissä myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelma, jonka tarkoituksena on vähentää eri alueiden hyvinvointieroja.

Ohjelman toteuttamiseen on käytetty vuositasolla kaksi miljoonaa euroa. Rahalla on palkattu varhaiskasvatuksen kuraattoreita, yhteisötyöntekijöitä sekä erityisnuorisotyöntekijöitä yläkouluihin ja Variaan. Sen lisäksi on järjestetty muun muassa suomen kielen opetusta pitkäaikaistyöttömille. Myös monitaustaisten lasten ja nuorten yhteinen Tempo-orkesteritoiminta on saanut potista oman osuutensa.

Mikkola on yksi lisätukea myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman aikana saaneista alueista.

Mikkolalaiset Sari Iljama ja Ari Joutsenjärvi viihtyvät kotialueellaan. He eivät ole huomanneet Mikkolassa tapahtuneen viime vuosina mitään erityistä.

Joutsenjärven mukaan alue on kehittynyt hyvään suuntaan ennen kaikkea uusien asuintalojen valmistumisen myötä.

– Mikkola on mainettaan parempi, kommentoi Iljama.

Joidenkin toimien vaikutukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä.

Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman tulosten arviointityö on parhaillaan meneillään, kertoo ohjelman koordinoinnista Vantaan kaupungilla vastaava Piia Sauranen. Euromääräinen tulosten arviointi on vaikeaa.

– Joidenkin toimien vaikutukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä, voidaan puhua jopa sukupolvesta, Sauranen toteaa.

Alueiden eriytymistä tutkineen apulaisprofessori Venla Berneliuksen mukaan vastaavien ohjelmien vaikutuksia on tutkittu.

– Tuloksia voidaan havaita esimerkiksi tarkasteltaessa viimesijaisten tukimuotojen tarpeessa tapahtuneita muutoksia alueella tai sitä, miten alueen kouluista lähdetään toisen asteen opintoihin.

Helsingin yliopistossa työskentelevä Bernelius myöntää vaikutusten arvioinnin muuttuvan sitä vaikeammaksi mitä syvällisempiä muutoksia ohjelmalla tavoitellaan.

Omat ongelmansa Vantaalla aikaansaatujen tulosten osoittamiseen tuo Saurasen mukaan korona. Ohjelman onnistumiseksi voitaisiin katsoa pidemmälä aikavälillä esimerkiksi alueen työllisyystilanteen paranemista, mutta koronaepidemia on saanut työllisyyskehityksen laskuun kaikilla alueilla.

Bernelius toivoo, ettei myönteiseen erityiskohteluun osoitettua rahaa nähtäisi lisäpanostuksena.

– Terveydenhuollossa potilas saa hoitoa sen mukaan, mikä hänen tarpeensa on. Kaikille ei anneta saman euromäärän maksavaa hoitoa. Muualla yhteiskunnassa on vain harvoin tarpeisiin perustuvaa porrastusta. Yleensä katsotaan, että kaikkien pitäisi lähtökohdista ja sen hetkisestä tarpeesta huolimatta pärjätä samalla tuella – muu nähdään ylimääräisenä lisätukena.

Alueiden pitäminen mukana kehityksessä on Berneliuksen mukaan kaikkien etu. Niin myös silloin kun tarkastellaan vain taloudellista etua.

– Mikäli kaupunkiin muodostuu useita heikkenevän kehityksen alueita, se saattaa näkyä asuntojen hintakehityksessä myös kaupungin muilla alueilla, Bernelius sanoo.

Vantaan panostus myönteisen erityiskohtelun ohjelmaan on ollut vuositasolla kaksi miljoonaa euroa.

Bernelius toteaa, että Amsterdamin kaupungissa on annettu kouluille alueellista tukea 150 miljoonaa euroa vuodessa. Amsterdamissa on asukkaita noin 3,7 kertaa enemmän kuin Vantaalla.

Tukea myös ensi vuonna

Lisäpontta kiusaamisen ehkäisyyn

Vantaan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman vuodelle 2021.

Luvassa on yhdeksän uutta toimenpidettä, joiden joukossa on muun muassa lapsiperheiden kotipalvelu, alakoululaisten iltapäivätoiminnan kehittäminen avoimissa kohtaamispaikoissa.

Niiden lisäksi palkataan kaksi alakoulujen erityisnuorisotyöntekijää ja kaupunkitasoisen kiusaamisen ehkäisytyön projektipäällikkö.

Ensi vuonna myös muun muassa kunnostetaan Koivutori ja toteutetaan osallistavassa Meidän Hakunila ja Meidän Martsari -budjetoinnissa valitut ehdotukset.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut