Vantaalaisen Valko-Pallon valmennuspäällikkö Jani Ursin sai Tennisliitolta tunnustusta työstään – "Kun aloitin valmentamisen, en osannut pelata tennistä yhtään"

Urheilu: Hiekkaharjussa toimivan tennisseura Valko-Pallon valmennuspäällikön Jani Ursinin nousu arvostetuksi tekijäksi on tapahtunut todella nopeasti.

Vielä nelisen vuotta sitten Jani Ursin toimi täysipäiväisenä yrittäjänä parturi-kampaamoalalla.

– Kontrasti on suuri, Ursin myöntää verratessaan nykyistä ammattiaan aiempaan, jota hän ehti harjoittaa 16 vuotta.

– Kun aloitin valmentamisen, en osannut pelata tennistä yhtään, Ursin väittää.

– Aloin tosin pelata kymmenisen vuotta sitten, mutta olin tosi huono. Viisi vuotta sitten menin ohjaajakoulutukseen. Siellä mentorini Ville Tihveräinen sai minut innostumaan valmentamisesta.

Sattumalta Ursin ajautui helsinkiläisen Smash-Tenniksen tuntivalmentajaksi.

– Yhtäkkiä huomasin tekeväni sijaisuuksia Smash Espoossa ja sitten erään sairaustapauksen myötä valmentavani Suomen parhaita junioreja huippuvalmentaja Pasi Kinnusen kanssa, Ursin kertoo.

Olen tullut lajin ulkopuolelta ja kyseenalaistanut perinteisiä toimintamalleja.

Ursin jatkoi kouluttautumistaan nopeaan tahtiin, ja viime keväänä hän sai jo valmiiksi puolentoista vuoden mittaisen valmentajan erikoisammattitutkinnon kurssikavereinaan muun muassa ex-mentorinsa Tihveräinen, Suomen kaikkien aikojen tennisykkönen Jarkko Nieminen ja Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen.

– Kaikki on tosiaankin tapahtunut nopeasti, Ursin toteaa.

– Ehkä yksi syy on, että olen tullut lajin ulkopuolelta ja kyseenalaistanut perinteisiä toimintamalleja. Sitä ei tosin ole aina katsottu hyvällä.

Pelkällä ”dinosaurusten” haastamisella tai tuurilla Ursin ei ole arvostusta ansainnut.

– Empatiakyky ja ihmissuhdetaidot ovat vahvuuksiani. Olen myös innokas, tehnyt paljon töitä ja tykkään olla kentällä niin lasten kuin nuorten ja aikuistenkin kanssa. Minulla on vahva urheilutausta ja kyky oppia asioita nopeasti, Helsingissä 40 vuotta sitten syntynyt Ursin luettelee.

– Ammattiurheilijahan minusta piti tulla. Koripalloa pelasin HNMKY:ssä ja olin nuortenmaajoukkueringissä samaan aikaan muun muassa Teemu Rannikon kanssa.

Ursin palkattiin Valko-Pallon kokopäiväiseksi valmennuspäälliköksi runsaat kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän vastasi Smashissa alle 10-vuotiaiden minitennis-toiminnasta.

– Janin palkkaaminen oli jonkinasteinen riski, myöntää Valko-Pallon puheenjohtaja Mikko Viljanen.

– Mutta hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan. Jani on tiedonnälkäinen, kehittymishaluinen ja tosi hyvin läsnä niin lasten kuin aikuisten kanssa, Viljanen luonnehtii.

– Janin harjoitteet ovat monipuolisia, laadukkaita ja vaihtelevia. Hän haluaa auttaa pelaajia työtunteja laskematta.

Ursinin tullessa Valko-Palloon seurassa oli 60 valmennettavaa ja yksi valmentaja. Nyt valmennettavia on 250 ja valmentajia 12.

Tenniksen suosio on kaiken kaikkiaan ollut kasvussa. Liiton jäsenseuroissa on jo yli 25 000 pelaajaa, harrastajien määräksi arvioidaan 130 000. Valko-Pallon kokonaisjäsenmäärä lähentelee viittäsataa. Seuran kaikki toiminta tapahtuu Hiekkaharjun tenniskeskuksessa, missä on viisi sisäkenttää ja neljä massakenttää.

– Olen itse kentällä yli 40 tuntia viikossa, aamuseitsemästä iltayhdeksään. Kesken päivän on pari tuntia aikaa paperihommille, Ursin kertoo.

– Henkisesti olen näissä ympyröissä vielä nuori ja kokematon. Ehkä sen takia teen enemmän kuin tarvitsisi.

– Valko-Pallo on ensisijaisesti kasvattajaseura, Ursin painottaa.

– Meidän ei kannata yrittää tehdä kaikkea hyvin, mutta yritämme tehdä mahdollisimman hyvin oman osuutemme alle 10-vuotiaiden valmentamisesta.

– Sillä saralla olemme paljon suuremmilla resursseilla operoivan Helsingin Verkkopalloseuran jälkeen Suomen toiseksi paras. Isoin asia on Hiekkaharjun tenniskeskuksen loistava ilmapiiri. Tekemisen ilo on tärkeämpää kuin hienot puitteet.

– Hienoa, että tekemääni työtä arvostetaan, Ursin viittaa Tennisliiton myöntämään palkintoon.

– Mutta hommat jatkuvat ihan kuten ennenkin.

Paitsi että korona laittoi Valko-Pallonkin toiminnan nyt ainakin vähäksi aikaa käytännöllisesti katsoen totaaliselle tauolle.

Lue myös: Paljon liikettä, vähemmän tulosten tuijottelua – Vantaalaisessa tennisseurassa valmennetaan lapsia nyt monipuolisen liikunnan kautta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut