Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toivonkipinä heräsi meteorologillakin – Tältä joulu näyttää tuoreen sääennusteen mukaan

Säässä voi jouluviikolla tapahtua merkittävä muutos. Jopa niin merkittävä, että suuressa osassa Suomea on toivoa kuivasta pakkasjoulusta.

Näin kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas, joka ruotii joulukuun uutta sääennustetta vuodenvaihteen yli tammikuulle asti Forecan blogissa.

Meteorologilla heräsi toivonkipinä, Mäntykannas iloitsee. Hän kirjoittaa, että ennusteen alkupäässä talvi loistaa poissaolollaan, mutta jouluviikolla voi tapahtua muutos, joka valaa jo vähän toivoa meteorologiinkin.

Seuraavien kolmen leudon viikon jälkeen lämpötila saattaa jouluviikoksi palata lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja, mikä toisi suureen osaan maata talvisempaa säätä.

Tilastojen mukaan jouluviikolla päivän ylin lämpötila on pakkasen puolella koko maassa lukuun ottamatta kapeinta rantakaistaletta lounaassa ja etelässä, Mäntykannas ennustaa.

Joulukuun alussa etelävirtaukset kuljettavat Suomeen lauhempaa ilmaa. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–3 ja pohjoisessa peräti 3–6 astetta tavanomaista korkeampi.

Toisella tarkasteluviikolla sään ennustetaan olevan tavanomaista lämpimämpää koko maassa, Mäntykannas kirjoittaa. Talvi tuskin pääsee etenemään ja osassa maata termisen talven alkaminen myöhästynee useilla viikoilla, ehkä jopa kuukaudella.

Venäjän massiivinen korkeapaine voi aika ajoin pyöräyttää Baltian puolelta kylmempää ja mantereisempaa ilmaa kohti Etelä- ja Itä-Suomea.

Rapsakat pakkaset eivät ole kaukana Suomesta, sillä heti Moskovan seudulla joulukuun toinen viikko näyttää kuukausiennusteessa jopa 6–10 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja kylmemmältä.

Neljännellä tarkasteluviikolla eli jouluviikolla ollaan jännän äärellä, Mäntykannas hehkuttaa.

– Kun tulkitsin ennustetta, niin minussa heräsi toivonkipinä – valkea joulu näyttää nyt todennäköisemmältä kuin kertaakaan aiemmin viimeisten viikkojen aikana.

Jouluviikolla ilmanpainepoikkeama koko pohjoisen Euroopan yllä näyttää selvästi tavanomaista korkeammalta, joten suuressa osassa Suomea on toivoa kuivasta pakkasjoulusta.

Se mikä jouluviikolla sataa alas, näyttää tämän hetken ennusteen valossa tulevan suuressa osassa maata lumena.

Mäntykannas muistuttaa kuitenkin, että lämpötila- ja sateisuuspoikkeamien haalistuminen ennusteen loppupuolella voi kieliä myös ennusteen kasvavasta epävarmuudesta.

Kuukausiennuste ei myöskään ota kantaa yksittäisen päivän, kuten vaikkapa jouluaaton säähän.

Lue lisää: Joulun sääennuste synkisti meteorologinkin – "Ei kai taas neljää kuukautta loputtomalta tuntuvaa marraskuuta?"