Mustaherukka tiedetään terveelliseksi marjaksi, mutta se ei monelle maistu ilman lisättyä sokeria.
Terveystietoisen kuluttajan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, vaikka kotipuutarhojen superruoka vaatisikin makeutusta: Itä-Suomen yliopistolla tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan mustaherkku tasoittaa aterialla nautitun sokerin aiheuttamaa verensokerin heilahtelua.
Toisin sanoen mustaherukan kanssa syöty lisätty sokeri ei ole yhtä haitallista elimistön aineenvaihdunnalle kuin pelkkä sokeri sellaisenaan.
Suomalaistutkimuksen kliinisessä ateriakokeessa verensokeria tasoittava vaikutus havaittiin 75 grammalla mustaherukkaa eli noin 1,5 desilitralla. Aiemmissa tutkimuksissa samankaltainen vaikutus on todettu selvästi isommilla määrillä.
Toistuvasti tasaisempi aterianjälkeinen verensokeri ja sen myötä parantunut insuliiniherkkyys voivat ennaltaehkäistä 2-tyypin diabetesta.
Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön sekä Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Tulokset julkaistiin marraskuussa 2020 British Journal of Nutrition -lehdessä.
Kliininen ateriakoe oli osa Ruokalaakson Marjapilottia, jossa kehitettiin Pohjois-Savon ruokasektorin asiantuntijaverkoston yhteistyötä. Marjapilotissa kehitettiin uudenlainen, hapatettuun kvinoapohjaan valmistettu terveellinen ja maistuva mustaherukkatuote, jossa mustaherukkaa hyödynnettiin kokonaisena.
Ateriakokeessa uudenlaisen mustaherukkaherkun vaikutuksia verensokeriin verrattiin kahteen muuhun tuotteeseen sekä sokeriveteen.
Tutkimuksessa 26 tervettä ja normaalipainoista tutkittavaa, 22 naista ja 4 miestä, nauttivat neljällä eri tutkimuskäynnillä kolmea erilaista tutkimustuotetta sekä vertailutuotteena sokerivettä.
Eri tuotteiden aiheuttamaa verensokerivastetta tarkkailtiin kolmen tunnin ajan.
Kaikki tutkimustuotteet sisälsivät 31 grammaa imeytyvää hiilihydraattia.
Tutkimustuotteina olivat sokeroitu mustaherukkasose, uudenlainen mustaherukkavälipalatuote ja välipalatuotteen tuotepohja ilman mustaherukkaa. Näiden tuotteiden aiheuttamaa verensokerin nousua verrattiin sokeriveden aiheuttamaan verensokerin nousuun.
Sokeriveteen verrattuna mustaherukkaa sisältävät tuotteet aiheuttivat maltillisemman nousun ja laskun veren glukoosiin ja insuliiniin, mikä näkyi myös vapaiden rasvahappojen viivästyneessä nousussa verensokerin laskettua. Mustaherukan aiheuttama vaikutus tehostui uudessa mustaherukkavälipalatuotteessa.
Mustaherukan verensokeria alentavan vaikutuksen arvellaan johtuvan siinä olevista väriaineista, antosyaaneista.