Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On varauduttava siihen, ettei koronarokotetta saada samanaikaisesti kaikille" – Koronarokotteen saavat ensi vaiheessa muutamat ihmisryhmät

Hallitus hyväksyi neuvottelussaan 2. joulukuuta sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman Suomen covid-19 -rokotestrategian. Hallitus tekee strategiasta valtioneuvoston periaatepäätöksen myöhemmin tällä viikolla. Neuvottelussa käytiin läpi myös ministeriön selvitys rokotehankinnoista ja rokotejärjestyksestä.

Koronarokotusta tarjotaan lääketieteellisen riskiarvion perusteella. Alkuvaiheessa rokotetta tarjotaan seuraaville ryhmille: koronapotilaita hoitava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö, ikääntyneet henkilöt sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia, kerrotaan valtioneuvoston tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että ensimmäiset rokotteet saadaan maahan ensi vuoden alussa. Rokotukset aloitetaan mahdollisimman pian rokotteen tämän jälkeen.

Koronarokotteiden myyntilupien rajaukset voivat vaikuttaa rokotusjärjestykseen. Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta kohderyhmän tutkimusten valmistuttua.

Rokotestrategia on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä lääketieteellisin perustein ja näyttöön perustuen, ja sen valmistelussa on kuultu asiantuntijoita. Strategiassa määritellään pääperiaatteet, joiden mukaan rokotusjärjestyksestä päätetään.

– On varauduttava siihen, ettei koronarokotetta saada samanaikaisesti kaikille. Lopulliset rokotuspäätökset voidaan tehdä vasta sitten, kun rokotteella on myyntilupa ja se on saatavilla, tiedotteessa sanotaan.

Suomen tavoite on, että koko väestö suojataan, kun myyntiluvallinen rokote on saatavilla. Rokotteita tarjotaan maksutta kaikille, jotka niitä haluavat.

Ensimmäisten laajojen tutkimusten alustavien tulosten perusteella kolmen ensimmäisen rokotevalmisteen suojateho on hyvä. Suomi on mukana EU:n yhteishankinnassa, mikä takaa mahdollisuuden saada useiden eri valmistajien koronarokotteita. Tällä hetkellä EU:n komissio on neuvotellut sopimuksen kuudesta eri koronarokotteesta. Suomi on mukana niistä viidessä, ja kuudetta sopimusta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä.