Jäljitys on ruuhkainen, mutta lasten ryhmäkaranteeneista ei luovuta – Yli 300 lasta parhaillaan karanteenissa

Yli tuhat vantaalaislasta on ollut syksyn aikana karanteenissa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tapahtuneiden altistumisten vuoksi. Arkisto
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Koronatartuntalukujen kasvaessa tartuntojen jäljitys on ruuhkautunut niin Vantaalla kuin koko pääkaupunkiseudullakin.

Vantaalla jäljityksen viive oli noin kolme vuorokautta viime viikon lopulla. Pisimmillään viive on ollut viisi vuorokautta.

Jos tietoa altistumisesta ei saada tarpeeksi ajoissa, voi altistunut levittää virusta juuri ennen oireiden alkua tai oireiden jo alettua.

Oireet alkavat keskimäärin viisi vuorokautta altistumisen jälkeen.

Apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske kertoo, että muutamissa tapauksissa koululuokka on siirretty etäopetukseen ennen ruuhkautuneen tartuntatautiyksikön yhteydenottoa.

– Se ei ole suotava prosessi ja vaatii aina kokonaisharkintaa. Näin on jouduttu muutamissa tilanteissa toimimaan, Kalske toteaa.

Helsinki ilmoitti viime viikolla, ettei se jatkossa määrää altistumisen vuoksi karanteenia koko päiväkotiryhmälle tai luokalle, mikäli ryhmässä todetaan yksi koronaan sairastunut oppilas.

Syyksi kerrottiin karanteeniin asettujen lasten vähäiset tartunnat, joita oli 1 000 lasta kohden 7. Sittemmin Helsinki täsmensi, että altistumiset selvitetään jatkossakin ja altistuneet asetetaan karanteeniin.

Lue lisää: 505 Lehtikuusen koulun oppilasta testattiin Hakunilassa – Näin moni antoi positiivisen tuloksen

Vantaalla asetetaan jatkossakin karanteeniin ne lapsiryhmät, joissa altistumisia todetaan, toteaa sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Siitäkin huolimatta, että päiväkoti- ja koulujäljitykset syövät jäljittäjien ja karanteenipäätöksiä tekevien tartuntatautilääkäreiden työaikaa. Jokaisen karanteeniin asetettavan lapsen huoltaja tulee tavoittaa puhelimitse ja jokaiselle lapselle tehdään karanteenipäätös. Perjantaina (4.12) yhteensä 344 henkilöä oli karanteenissa vantaalaisissa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tapahtuneen altistumisen vuoksi. Luvussa on sekä lapsia että päiväkotien ja koulujen henkilökuntaa.

Syksyn aikana karanteeniin on määrätty reilusti yli tuhat lasta päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tapahtuneiden altistumisten vuoksi.

Lue lisää: Vantaan kouluissa ja oppilaitoksissa asetettu jälleen satoja karanteeniin

Vantaalla jäljitystyöhön on siirretty henkilökuntaa muista sosiaali- ja terveystoimen toiminnoista.

Tästä viikosta alkaen lisäresurssia on saatu myös muilta toimialoilta muiden palveluiden sulkiessa oviaan rajoitusten vuoksi.

Jäljitystyötä tekevät myös pappi, diakoni ja nuorisotyöntekijä Vantaan seurakunnista.

– Seurakunnat haluavat näin antaa omalta osaltaan tukea ja apua koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiksesi, kertoo seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.

Viisi seurakuntien työntekijää tekee jäljitystä osana omaa työtään, jolloin palkan maksaa seurakunta. Kaupunki antaa koulutuksen ja työvälineet.

Jäljittäjiä on palkattu myös vuokratyövoimana.

Lue juttu jäljittäjän työstä viime keväältä: Vantaalainen Kirsi jäljittää koronapotilaiden tapaamia ihmisiä, ketju vie usein työpaikoille ja automatkoille – "Moni joutuu tosissaan miettimään kenen vieressä seisoin tai söin"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut