Vantaalle valmistuu runsaasti uusia asuntoja, mutta vuokrat nousevat – Yksiön vuokra jopa yli 1 000 euroa

Raha: Asumistuki on automaatti, joka nostaa vuokria erityisesti pääkaupunkiseudulla, sanoo Vantaan asumisasioiden päällikkö.

Vantaalla on vapaarahoitteisilla markkinoilla tarjolla yksiöitä jopa yli 1 000 euron kuukausivuokralla, tietää Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson.

Tuhannen euron kuukausivuokran yksiöitä on tarjolla aina silloin tällöin, vaikka rajaisi hausta pois lyhytaikaiseen keikkamajoitukseen suunnatut kalustetut vuokra-asunnot.

Tuhannen euron yksiöt ovat harvinaisuuksia, sillä Henrikssoninkin mukaan niissä kolkutellaan jo kipurajaa, jota harva kykenee tai suostuu ylittämään.

– Samaan hintaan on paljon tarjontaa jo kaksioissa.

Henriksson pohtii, milloin vantaalaisyksiön vuokran voi sanoa olevan kohtuullinen.

– Vuokrat vaihtelevat alueittain, mutta eihän 800 tai 900 euron vuokra yksiöstä ole millään vantaalaisalueella kohtuullinen. Kova kysyntä on nostanut vuokria viime vuosina voimakkaasti koko pääkaupunkiseudulla.

Onhan meille myös valmistunut uusia haluttuja alueita.

Niin Oikotie.fi- kuin Vuokraovi.com-sivustolta löytyy useita alle 30 neliön yksiöitä, joiden kuukausivuokra on yli 800 euroa. Neliövuokra nousee uudiskohteessa jopa 36 euroon. Kyseessä eivät ole kalustetut majoitusratkaisut, vaan pitkäaikaisten vuokrasuhteiden asunnot.

– Kohtuuvuokrista voidaan puhua erityisesti Ara-rahoitteisten asuntojen kohdalla. 17 euron neliövuokra yksiöstä Vantaalla on tässä markkinassa edullinen, Henriksson sanoo.

Se tarkoittaa, että 30-neliöisen asunnon vuokra olisi noin 500 euroa.

– Asunnon koko vaikuttaa tietysti vuokraan, joten viime vuosina on haluttu rakentaa runsaasti erityisesti pieniä vapaarahoitteisia yksiöitä, jotta sijoittaja saisi asunnosta parhaan tuoton, Henriksson lisää.

Vantaalaisyksiöiden keskimääräiset neliövuokrat ovat nousseet vuoden 2018 alkuun verrattuna lähes kymmenen prosenttia (9,8). Se on kova nousu, jolla vantaalaisyksiöiden vuokrat kirivät kiinni muuta pääkaupunkiseutua. Helsingissä nousua on ollut noin 7 prosenttia ja Espoossa noin 8 prosenttia.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoon, joka ei ole täysin kattava. Tarkastelussa ovat vapaarahoitteiset yksiöt.

Panostamista asuntorakentamiseen esitetään keinoksi hillitä vuokrien nousua. Kun kysyntä lisääntyy, vuokrat alenevat. Vantaalle on rakennettu viime vuosina tuhansia uusia asuntoja.

– Niinhän sen taloustieteilijöiden mielestä pitäisi mennä, että kysyntä näkyisi vuokrien alenemisena, sanoo Henriksson.

Hän näkee korkeiden vuokrien syyn olevan muualla kuin tarjonnan puutteessa.

– Kivistössä on suuri määrä yksiöitä vuokrattavana ja myytävänä, mutta se ei näy vielä vuokrissa. Asumisen tukijärjestelmälle pitäisi tehdä jotain. Asumistuki on automaatti, joka nostaa vuokria erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Henriksson korostaa, ettei hän kritisoi asumiseen saatavaa tukea sinänsä, vaan järjestelmää, joka mahdollistaa tuen siirtymisen selvästi kohtuuttomiin vuokriin.

Miksi Vantaalla yksiöiden vuokrien nousu on naapureitakin kovempaa?

– Asumisasioiden päällikkönä haluaisin tietenkin ajatella positiivisesti, että Vantaan vetovoima näkyy vuokrien kohoamisena. Uskon kuitenkin kyseessä olevan lähinnä sen, että Helsingissä ja Espoossa lähtötaso on ollut Vantaata korkeampi. Onhan meille myös valmistunut uusia haluttuja alueita.

Henriksson sanoo keskivuokrissa näkyvän myös sen, että uudempien yksiöiden määrä kasvaa suhteessa vanhaan kantaan.

Lue lisää:

Vantaan vuokramarkkinoilla on monta nousevaa käyrää – "Vapaarahoitteisten vuokrien kehitys on Vantaalla suurten kaupunkien joukossa nopeinta"

Reipas rakentaminen näkyy Vantaalla asuntojen arvonkehityksessä – "Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin"

"Vantaalla on alueita, joille ei haluta lisää vuokra-asuntoja" – Hakunilan keskusta, Koivukylä, Havukoski...

Vantaa

Keskimääräisiä neliövuokria

Kuluvan vuoden heinä-syyskuussa vantaalaisasuntoista maksettiin vuokraa keskimäärin 16,44 euroa. Vantaa 1 -alueella keskineliövuokra oli 17,17 euroa ja Vantaa 2 -alueella 15,98 euroa. Mukana ovat vapaarahoitteiset ja Ara-rahoitteiset vuokra-asunnot.

Yksiöissä keskineliövuokra oli 20,98 euroa, kaksioissa 16,25, kolmioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa 14,67 euroa.

Vantaa 1 on postinumeroalueet 01300, 01370, 01380, 01390,01400, 01510, 01520,01630, 01640, 01670,01680, 01690, 01700. Vantaa 2 on kaikki muut.

Lähde: Tilastokeskus.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut