Monessa vantaalaisessa lounasravintolassa kävi asiakaskato, kun työpaikkaruokailu siirtyi koronan takia koteihin

Yrittäminen: Lounaspaikan tukena ovat ne työntekijät, jotka eivät voi tehdä etätöitä.

Moni työpaikkalounas syödään korona-aikana etätyöntekijän kotona itse tehtynä. Se näkyy lounasravintoloiden vähentyneenä, jopa romahtaneena, myyntinä sijainnista riippuen.

Keväällä suurin osa ravintoloista oli kokonaan kiinni koronarajoitusten vuoksi. Kesällä rajoitukset hellittivät ja ala alkoi elpyä, kunnes koronatilanne jälleen huononi jatkaen etätyösuositusta.

– Vielä loka–marraskuussa olimme asiakasmäärässä lähellä 2/3 vuoden takaisesta, mutta nyt ollaan noin kolmanneksessa normaalivolyymista, lataa Tikkurilan Lystin yrittäjä Mikko Väänänen ankarat luvut.

Edenred-lounasedun käyttäjät äänestivät Lystin Vantaan parhaaksi lounasravintolaksi hiljattain.

Lounastajien määrässä Lystin pudotus tarkoittaa yli 300 asiakkaasta noin sataan.

– Työvaiheet, kuten salin siivous, vievät saman verran aikaa oli lounaalla sata tai 300 henkeä.

Viikko kerrallaan torstaisin tehdään päätös seuraavasta viikosta.

– Me elämme volyymista. Jos sadalle tekee ruokaa kaksi tuntia, 300:lle aikaa kuluu kolme tuntia, ei kuutta tuntia, Väänänen selittää.

Vaikea aika panee miettimään, kannattaako paikkaa pitää auki lainkaan.

Kiinteät kulut, kuten vuokra, pitää maksaa pienemmistäkin tuloista. Kiinteistön omistaja Lähi-Tapiola tuli Väänäsen mukaan vuokrassa hyvin vastaan keväällä, nyt neuvottelut ovat vielä kesken.

– Viikko kerrallaan torstaisin tehdään päätös seuraavasta viikosta, Väänänen sanoo.

Lysti on vähentänyt henkilökuntaa kahdella. Nyt töissä on kaksi kokkia ja Väänästen omistajapariskunta.

Mikko Väänänen on tyytyväinen, että runsaat kaksi vuotta sitten Jokiniemeen Tikkurilan aseman kylkeen muuttanut lounasravintola on ehtinyt maksaa remonttikulut pois.

– Olemme onnekkaita, ettei ei ole velkaa, sillä tulemme tekemään tänä vuonna noin 30 000 euroa tappiota. Onneksi säästöjä on vähän.

Lystiä painaa vähentyneiden lounastajien lisäksi se, että yrityksen cateringin palvelujen kysyntä on koronan mukana loppunut käytännössä kokonaan. Joulun alla tehtävät juhlatarjoilut ovat niin iso tulonlähde, että Väänäsen mukaan niillä maksetaan normaalisti seuraavan kesän kesälomarahat. Mutta periksi Lysti ei aio antaa.

– Joulun välipäivät ollaan kiinni, mutta kyllä me täällä ensi vuonna ollaan, Väänänen sanoo.

Myyrmäen Virtatalossa toimivan lounasravintola Solaren nykyinen omistaja aloitti vasta tammikuussa eikä ehtinyt edes päästä kunnon vauhtiin, kun korona iski.

– Asiakkaita on ollut noin 50 prosenttia siitä, mihin olemme sen parhaimmillaan saaneet nostettua. Pahimpina päivinä se on kolminumeroinen luku vähemmän, kertoo ravintolapäällikkö Yvonne Sahlström.

Solaren onni ovat talon työntekijät, joista kaikki eivät voi tehdä työtään etänä.

Sulkemista Solaressa ei ole vielä mietitty toteutusasteelle.

– Joudumme katsomaan toimintaa viikko kerrallaan. Pyristellään, Sahlström sanoo.

Etätyöntekijöille Solare tekee pakastettavia lounaspaketteja kotona syötäväksi. Lysti myy lounasajan lopussa ylijääneen ruoan kilohinnalla pois.

Koronasta huolimatta työpaikalle tulevat muun muassa myyjät ja heitä työskentelee paljon vaikkapa Tammiston kauppatien varren liikkeissä. Ravintola Tammiston asiakaskunnan runko ovat myyjät ja siksi tilanne siellä ei ole katastrofaalinen.

Ilman iskujakaan ei silti ole selvitty.

– Lounasmäärä on pienentynyt noin 25 prosenttia, arvioi Kimmo Bergman Ravintola Tammiston omistavasta Minttiravintolat Oy:stä.

Rajuin muutos on tapahtunut yhtiön pyörittämässä Cafe Kuusijärvessä. Kun kaupunki joutui sulkemaan ulkoilukeskuksen saunat uusien koronarajoitusten vuoksi eikä latujakaan ole, Kuusijärvellä ei Bergmanin mukaan liiku iltapimeällä ketään.

– Joudumme sopeuttamaan toimintaa ja kahvila on avoinna vain kello 10–17, Bergman kertoo.

Muutos tulee voimaan ensi maanantaina.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut