Vantaalaiset historiantutkijat tunnustautuvat jouluihmisiksi – Nyt se näkyy tunnelmallisena kirjanakin

Uutuus: Kirkonkylästä syntyi lapsille ja aikuisille yhteinen joulunalustarina.

Vantaalla on nyt ainakin kaksi erittäin iloista ihmistä.

Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto ja BRQ Vantaa Festivalin toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari tunnustautuvat ytimeltään jouluihmisiksi, ja äskettäin on toteutunut jo viitisen vuotta ajatuksissa muhinut projekti.

Sen nimi on Kirkonkylän joulu ja se on kirja joulun odotuksesta erityisesti lasten silmin.

Historiaa tuntevan ja tutkivan kaksikon edellinen lastenkirja oli niin ikään Helsingin pitäjän kirkonkylään liittyvä, vuonna 2014 julkaistu Kylä josta löytyi aarre. Sen taustalla vaikutti Vantaan kaupunginmuseon Kirkonkylä-projekti, jossa molemmat olivat tutkijoina mukana kokoamassa tietoa alueen lähihistoriasta.

– Olemme ammentaneet projektista aineksia myös tähän kirjaan, joka on itsenäinen jatko-osa edelliselle, Koivisto kertoo.

Tarina tapahtuu tässä päivässä ja lapset asuvat Kirkonkylässä. Kylältä ovat myös kirjan kuvituksena käytetyt valokuvat, jotka on edellisen teoksen tapaan ottanut Raisa Rautiainen.

Kirja kertoo kuvitteellisen vantaalaisen lapsiperheen joulunajasta. Jouluvalmisteluja tehdään ja itse juhlaa odotetaan lapsille tyypillisen malttamattomasti ja kaikenlaisia salaisuuksiakin tuntuu olevan ilmassa.

Muutakin odotusta perheen jouluun liittyy.

– Lapset tietävät saavansa joulunaikaan pikkusisaruksen ja jännitystä lisää se, miten joulun käy, jos äiti ja isä ovatkin joulun sairaalassa, Koivisto paljastaa.

Tarinan kirjoittamisesta vastannut Junno-Huikari kertoo tekstiä osin inspiroineen omille lapsille aikoinaan luetut ja lasten mielestä parhaat joulukirjat.

– Se oli sellaista Astrid Lindgreniä ja vuosikymmenten takaista vanhan ajan joulun tunnelmaa. Toivoin, että pystyisin tavoittamaan samankaltaisen hengen ja että kirja olisi nautinnollista luettavaa sekä aikuiselle että lapselle.

Kirjaan on ripoteltu jouluperinteisiin liittyviä faktalaatikoita. Niistä on vastannut Koivisto, jolle erityisesti kansatieteilijän taustansa vuoksi kirjan tekeminen oli mieluista.

– Vuotuisperinteethän ovat tärkeä juttu kansanperinteessä, hän toteaa.

– Olen yrittänyt koota tietoja niin, että ne olisivat yleispäteviä koko maata ajatellen, mutta mikäli mahdollista, niissä olisi myös vantaalainen vinkkeli.

Koiviston mukaan heidän lapsiperheessään kaikki odottavat joulua, ja siihen satsataan varmistamalla myös vanhemmille lomapäiviä joulun aikaan.

– Joulu on meille tärkeää rauhoittumisen aikaa. Halusimme Karoliinan kanssa kirjallakin välittää, että joulussa rauhoittuminen, yhdessäolo ja lähimmäisistä välittäminen on tärkeää.

Kirkonkylän vuonna 1780 rakennetussa Nyknapaksen talossa asuvan Junno-Huikarin jouluun kuuluvat muun muassa luonnonaineista tehdyt, perinteitä heijastavat koristeet.

– Nyknapaksen taatelikakku tehdään joka vuosi ja sellainen kiikutetaan usein naapureillekin lahjaksi.

Kakku on tekijänsä oman reseptin mukainen, mutta nyt resepti löytyy myös painettuna – tietenkin Kirkonkylän joulu -kirjasta.

Lue myös: Haluatko vierailla yli 200-vuotiaassa asutussa talossa? – Helsingin pitäjän kirkonkylässä se onnistuu

Katso myös tämä: Vantaan historiasta ja nykypäivästä kertova Kotikulmilla-kirja pääsi kauneimpien kirjojen kokoelmaan Lue myös: Arkeologipari ei kaivele menneitä yhteiselämässään – "Pikkujutuista nalkuttaminen on turhaa"

Kirja

Kirkonkylän joulu

Kirkonkylän joulu – Jul i Kyrkoby on ns. kääntökirja, eli tarina on siinä sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kustantaja Vantaan historiatoimikunta.

Ohjehinta 24 e. Kirjaa myydään Vantaan kaupunginmuseon museopuodista, joka toimii koronan vuoksi nyt tilauspohjalta. Yhteydenotot: kaupunginmuseo@vantaa.fi. Lisäksi kirjaa myy Vantaa-Seura ja sitä voi kysyä myös kirjakaupoista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut