Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Katso kartoista, miten maksullinen pysäköinti laajenee Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Kivistössä – myös kahdelle urheilupuistolle ja Kuusijärven uudelle parkkipaikalle tulee maksu

Pysäköinti: Parkkimaksut ovat 1–2 euroa. Vilkkaimmille liityntäpysäköintipaikoillekin tulossa maksu.

Pysäköintimaksuista Vantaalla saatiin vihdoin päätös, kun tekninen lautakunta teki kuukausien vatvomisen jälkeen useita uusia pysäköintilinjauksia.

Päätöksen mukaan tunnin ilmainen pysäköintiaika säilyy edelleen, mutta yleisten alueiden parkkipaikoista pitää maksaa nykyistä laajemmalla alueella Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Kivistössä. Lisäksi kalliimman pysäköinnin alue aivan Tikkurilan ytimen kadunvarsilla laajenee.

Uutta on, että Tikkurilan ja Myyrmäen urheilupuistojen parkkipaikoilla sekä Kuusijärven ulkoilualueelle rakennettavalla uudella pysäköintialueella aletaan periä maksua.

– Ihan uusi ajatus tämä urheilupuistojen maksullinen pysäköinti ei kuitenkaan ole, kertoo liikenneinsinööri Jenni Tyynilä Vantaan kaupungilta.

Maksullisen pysäköinnin laajenemista, liityntäpysäköintimaksuja B-vyöhykkeellä ja Tikkurilassa ryhdytään valmistelemaan heti. Tavoitteena on, että muutokset ovat käytössä ensi kesään mennessä.

Ensimmäisen ilmaistunnin jälkeen pysäköinnin hinta kaikilla maksullisilla alueilla on yhden euron tunnilta. Poikkeuksena on aivan Tikkurilan ydinkeskustan pieni alue, jossa pysäköinnistä kadulle pitää maksaa kaksi euroa tunnilta.

Tikkurilan ja Myyrmäen urheilupuistoissa aletaan periä maksua.

Maksujen nostosta ja laajennuksesta sekä liityntäliikenteen maksuista arvioidaan kertyvän ensi vuonna yhteensä noin 435 000 euroa. Siitä on vähennetty maksuautomaattien asentamiskulut ja viiden euron liityntäpysäköintimaksuista saatujen tulojen poistuminen.

Tulossa on muitakin muutoksia: Liityntäpysäköinti vaatii aina joukkoliikennelipun, koska viiden euron maksuvaihtoehto poistuu.

Lisäksi B-lippuvyöhykkeeseen kuuluvilla Vantaankosken, Martinlaakson, Louhelan ja Myyrmäen asemilla sekä C-vyöhykkeellä Tikkurilassa aletaan periä kaikilta parkkipaikan käyttäjiltä kahden euron kertamaksu.

Maksun tarkoitus on muun muassa ohjata pysäköintiä sellaisille liityntäparkkipaikoille, joilla on vähemmän käyttöä.

Liityntäpysäköintipaikoilla, joilla vaaditaan joukkoliikennelippu, voi jatkossa pysäköidä nykyistä pidempään eli 16 tuntia. Pysäköinnin voi pidentää viiden euron lisämaksulla 24 tuntiin ja 15 eurolla 48 tuntiin.

Päätös pysäköintimaksuista ei ollut helppo. Linjauksia on veivattu lautakunnassa keväästä lähtien ja viranhaltijoiden ehdottamia suunnitelmia on viilattu aina uudelleen ja uudelleen. Esimerkiksi maksuttoman pysäköintiajan lyhentämistä puoleen tuntiin ei hyväksytty.

Lautakunnan keskiviikkoista päätöstä kiritti kaupunginvaltuuston marraskuinen evästys talousarviokäsittelyn yhteydessä. Tuloja pitää nyt kerätä ja kuluja karsia jokaisesta mahdollisesta paikasta, jotta kaupunki selviää koronan aiheuttamasta talouden alamäestä.

Päätös syntyi äänin 5–4. Yksi äänesti tyhjää. Hyväksytyn esityksen puolesta äänestivät Anu Pia Järveläinen (vas.), Anniina Kostilainen (vihr.), Kia Koskelin (sd.), Kari Lopperi (sd.) ja Emmi Pajunen (vihr.). Vastaan äänestivät Timo Auvinen (sit.), Mika Kasonen (kok.), Hannu Palmu (kesk.) ja Paula Lehmuskallio (kok.). Lisäksi Jarno Eskelinen (sd.) äänesti tyhjää.

Tekninen lautakunta päätti vielä, että Vantaa hakee sisäministeriöltä pysäköintivirhemaksun korotusta 80 euroon Tikkurilassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Sitä perustellaan sillä, että virheellinen pysäköinti haittaa näillä alueilla eniten, koska ihmisiä ja autoja liikkuu paljon.

Jutusta korjattu 6.12. klo 19.20 Kia Koskelinin puolue, joka on SDP, ei kristillisdemokraatit .

Lue myös: Kohuttu parkkimaksujen aika alkaa ensi viikolla – Nämäkin paikat muuttuvat Tikkurilassa maksullisiksi

"Vantaalla on alueita, joilla ei ole parkkipaikkaa vapaana" – Kotihoidon työntekijä ei usko uuden luvan ratkaisevan pysäköintiongelmaa

Helpotusta pysäköintiongelmiin Kivistössä, Kartanonkoskella ja monella muulla alueella – Vantaa sallii pysäköinnin tiettyjen koulujen ja päiväkotien parkkipaikoilla

Pysäköintimaksuista kertyy Vantaan kaupungille vain hiluja – päätavoite eli parkkipaikkojen nopeampi vapautuminen on kuitenkin toteutunut