Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokiniemen joutomaille ja pysäköintialueille suunnitellaan "superkampusta" – Päätöksen tekevät uudet valtuutetut

Jokiniemeen suunnitellaan uutta ammatillisen koulutuksen "superkampusta", johon keskitettäisiin toisen asteen koulutusta.

Kampus toimisi ratkaisuna Vantaan ammattiopisto Varian nykyisille toimitilaongelmille. Tällä hetkellä Varia toimii neljässä eri toimipisteessä ja osa kiinteistöistä alkaa olla tiensä päässä.

Variassa opiskelee noin 4 000 opiskelijaa, mutta toisen asteen opiskelupaikkojen tarve kasvaa kaupungin väkiluvun kasvaessa.

Kaavailtu superkampus ei olisi kuitenkaan jäämässä vain Varian toimintojen keskitetyksi yksiköksi. Kampuksesta kaavaillaan valtakunnallisesti ainutlaatuista "jatkuvan oppimisen ja kouluttautumisen ammatillisen koulutuksen superkampusta".

– Se olisi eräänlainen alusta erilaisille toimijoille, kuvailee kasvatuksen ja oppimisen apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske.

Oppimiskeskus tavoittaisi vuosittain 4 600 toisen asteen tutkinto-opiskelijaa ja 5 000 ammattiin pätevöityvää aikuisopiskelijaa.

Kampukselle tulisi eri oppilaitosten tarjontaa, myös ammattikorkeakoulujen. Opetusmuodosta riippuen koulutusta voitaisiin toteuttaa 30–70 prosenttisesti digitaalisilla työkaluilla.

Kampus tarjoaisi myös täydennyskoulutusta. Yhtenä elementtinä olisi kansainvälisten tutkintojen muuntokoulutus ja lisäkoulutus. Kampukselta tarjottaisiin myös maahanmuuttajien osaamis- ja neuvontapalveluita.

Työelämä ja elinkeinoelämä olisivat läsnä kampuksella ja linkittyisivät vahvasti oppilaitosten tarjontaan. Kampukselta löytyisivät TE-palvelut, kaupungin työvoima- ja kasvupalveluita sekä nuoriso- ja yritysohjaamotoimintaa.

Superkampusta on suunniteltu toistaiseksi vasta virkamiesten pöydillä. Päätöksiä asiasta ei ole.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo, että uudet valtuutetut saavat ottaa kantaa siihen nostetaanko kampus yhdeksi kärkihankkeeksi ensi vuonna laadittavassa kaupunkistrategiassa.

Alustava arvio oppimiskampuskokonaisuuden hinnasta on 115–125 miljoonaa euroa. Viljanen sanoo hankkeen kiinnostavan useita yrityksiä, jotka tuovat hankkeeseen myös rahoitusta. Myös muiden kouluttamisen kumppanien kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja.

Vantaa on esittänyt superkampusta yhdeksi EU:n elvytyskohteeksi. Mikäli rahoitusta saadaan, vauhdittaisi se Viljasen mukaan hanketta merkittävästi. Rakentaminen olisi mahdollista toteuttaa vuosina 2023–25. Valmista voisi olla vuonna 2026.

Kampus-alue rakentuisi Tikkurilan lukion ja rautatieaseman väliselle, kaupungin omistuksessa olevalle alueelle junaradan itäpuolelle.

Lue lisää: Radan varren valtavaa joutomaata Jokiniemessä päästään vihdoin suunnittelemaan – kiinteistöjohtaja: uniikki mahdollisuus