Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juniorit kirmaavat pallon perässä Kartanonkosken kentillä – "Onneksi totaalitaukoon ei ole vielä tarvinnut mennä"

Urheilu: Jalkapallojuniorit ovat nyt poikkeusyksilöitä, kun kaikki sisätiloissa tapahtuva harrastetyyppinen urheilutoiminta on kielletty ja ulkonakin tapahtuva harrastetoiminta yli 20-vuotiailta.

Pakkalan Palloseuralla on Kartanonkosken liikuntapuistossa mainiot toimintaolosuhteet ympäri vuoden – talven laadusta toki hieman riippuen.

Aktiivista juniorityötä tekevän, 14 vuoden ikäisen PPS:n onni on, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti keskeyttää viime maanantaista alkaen kaiken sisätiloissa järjestettävän liikunnan lisäksi vain yli 20-vuotiaiden ulkoliikunnan.

Katso tästä: Tässä ovat pk-seudun uudet koronalinjaukset: kirjastot auki rajoitetusti, lähikontaktit minimiin, sisätilojen harrastustoiminta keskeytetään, peruskoulujen lähiopetus jatkuu... 

– Vakiovuorot Tikkurilan urheilupuiston kuplahallissa ovat tietenkin peruuntuneet, samoin sisäliikuntasalivuorot, kertoo Sara Sainio, PPS:n 2014 syntyneiden poikien ja tyttöjen sekajoukkueen joukkueenjohtaja.

– Onneksi meillä on mahdollisuus ainakin toistaiseksi harjoitella normaalisti täällä Kartanonkosken ulkokentillä. Toki joudumme koronan vuoksi kiinnittämään huomiota moniin asioihin: harjoitteet esimerkiksi on toteutettava mahdollisimman leveällä alueella, ja teemme normaalia enemmän pienryhmäharjoituksia mahdollisimman pienissä ryhmissä.

Myös juniorien vanhemmille on uudet säännöt: Kartanonkosken kenttiä reunustavan verkkoaidan sisäpuolelle ei ole asiaa. Pelien ja harjoitusten seuranta tapahtuu nyt aidan takaa.

Jos ei ihan hurjia säitä tule, niin pystymme kyllä pyörittämään toimintaa koko ajan.

– Asennamme asiasta kertovia kylttejä aitaan. Emme halua ottaa pienintäkään riskiä, koska me haluamme jatkaa tätä harrastetoimintaa niin pitkään kuin mahdollista. Lasten on ehdottomasti päästävä harrastamaan. Se on heille todella tärkeää, Sainio korostaa.

– Viime keväänähän meillä oli joukkuetoiminnassa totaalitauko, kun koulutkin olivat kiinni. Onneksi siihen ei ole vielä tarvinnut nyt mennä.

Kartanonkosken liikuntapuiston, jota myös Tilkunpellon urheilupuistoksi kutsutaan, tekonurmikentät ovat periaatteessa käytössä läpi talven.

– Kenttiä hoidetaan hienosti. Jos ei ihan hurjia säitä tule, niin pystymme kyllä pyörittämään toimintaa koko ajan, Sainio toteaa.

Viime sunnuntainakin Kartanonkosken kentät olivat kovassa käytössä, kun Pakkalan Palloseuran juniorit turnasivat ja pelasivat harjoitusotteluita. PPS:n 2010 syntyneet kohtasivat harjoituspelissä Käpylä Unitedin.

PPS-valmentaja Turo Aalto on todella tyytyväinen, kun jalkapallojunioreille annettiin mahdollisuus jatkaa harrastustaan.

– Viime kevät oli ongelmallista aikaa, kun joukkueharjoitukset oli kielletty. Oli vain yksilöharjoittelua ja videovalmennusta. Se oli todella haastavaa. Kun joukkueharjoittelu lopulta sallittiin, turvavälejä piti jonkin aikaa noudattaa. Olihan se outoa, kun kyseessä on laji, missä ollaan luontaisesti kontaktissa ja pyritään saamaan vastustajalta tila ja aika pois, Aalto toteaa.

– Toki turvaväleihin ja perushygieniaan kiinnitetään koko ajan huomiota. Harjoitteista olemme jättäneet pois tai ainakin vähentäneet minimiin ”pientä painimista” vaativat fyysisemmät osiot. Pelaamista voi kuitenkin harjoitella melko normaalisti.

Kun sisäharjoittelutilat ovat poissa laskuista, on Kartanonkoskella tietysti enemmän tungosta.

– Toistaiseksi tila on riittänyt. Talviaikana ulkokentillä on sen verran vähemmän varauksia, Aalto huokaa.

– Pystymme näillä näkymin pitämään kolmen viikkoharjoituksen rytmin päällä. Suunnilleen joka toinen viikonloppu on lisäksi pelitapahtuma. Talvisarjat on peruttu, mutta yksittäisiä harjoitusotteluita voimme järjestää.

Moni Pakkalan Palloseurankin poika- ja tyttöjuniori harrastaa jalkapallon ohella jotakin sisälajia. Nyt kun muun muassa jääkiekko ja salibandy ovat koronatauolla, ei priorisoinnissa tule ongelmaa. PPS:n 2010 syntyneissä jalkapalloileva Elias Juurikkala harrastaa myös jääkiekkoa.

– Ainakaan kolmeen viikkoon ei nyt pääse pelaamaan jääkiekkoa. Onneksi on tämä jalkapallo! Elias toteaa.

Lue myös: Pakkalan Palloseura aloittaa yhteistyön La Liga -seuran kanssa – näin valmentajien osaamista lisätään