Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanut – Koronaepidemia vaikuttanee lapsiin ja perheisiin vielä pitkään

Lastensuojeluilmoituksia on tullut kuntiin tänä syksynä enemmän kuin ennen korona-aikaa. Näin arvioivat kunnat Lastensuojelun Keskusliiton sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksessä.

Kyselyyn vastasi 41 kunnan tai kuntayhtymän lastensuojelun johdolta.

42 prosentissa kyselyyn vastanneista kunnista arvioitiin, että lastensuojeluilmoitukset ovat kasvaneet syksyllä 2020 verrattuna aikaan ennen

koronaa. Yli kolmasosan mielestä myös uusien lastensuojelun asiakkaiden määrä on kasvanut.

Enemmistö, 66 prosenttia, vastaajista arvioi, että epidemia lisää lasten sijoittamista kodin ulkopuolelle pitkällä tähtäimellä ja 39 prosenttia arvioi sijoitusten lisääntyneen jo nyt.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrät ovat Lastensuojelun Keskusliiton mukaan olleet kasvussa jo usean vuoden ajan, joten on vaikeaa arvioida, kuinka suuri vaikutus juuri koronaepidemialla on ollut.

Joka tapauksessa epidemia on vaikeuttanut yhteydenpitoa sijoitettujen lasten ja heidän läheistensä välillä. Tilanne on tosin parantunut: keväällä 90 prosenttia vastaajista näki yhteydenpidon vaikeutuneen, syksyllä enää 24 prosenttia.

Koronavirusepidemia vähensi kasvokkaisia tapaamisia myös lastensuojelussa. Osa tapaamisista on peruuntunut, osa toteutettu etänä. Tämä on heikentänyt perheiden tukea noin joka toisen (51 prosenttia) kyselyyn vastanneen mukaan.

Yli puolet vastaajista (55 prosenttia) näkee, että lastensuojelun asiakasperheiden kokonaistilanteen arviointi on vaikeutunut siksi, että perheet eivät ole halunneet ottaa työntekijöitä vastaan tartuntariskin vuoksi.