Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus lisää paukkuja joulunajan pyhiin – "Tehohoidon tarve on noussut tasaisesti"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) varautuu työvoiman äkillisiin muutostarpeisiin joulun pyhinä. Husissa on päätetty ottaa käyttöön lisätyökorvaus ja jatkaa hälytysrahan maksamista joustavammin. Toimenpiteiden avulla varaudutaan hoidon turvaamiseen myös joulun ja uuden vuoden aikaan. Ylimääräisen vuoron lisä on neuvoteltu yhdessä työntekijäjärjestöjen kanssa, kerrotaan Husin tiedotteessa.

Ylimääräisen työvuoron lisää maksetaan 14. joulukuuta–3. tammikuuta sijoittuvasta työstä. Ylimääräisen vuoron lisän suuruus on neuvoteltu yhdessä työntekijäjärjestöjen kanssa.

– Tehohoidon tarve on noussut tasaisesti koko syksyn ja huolenamme on koulutetun henkilöstön saatavuus joulun aikaan ja vuoden vaihteessa, taustoittaa tiedotteessa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husin toimitusjohtajan tekemää päätöstä.

Palvelussuhdejohtaja Mia Lehmusvaara sanoo, että joulun ja uuden vuoden ajanjaksolle sijoittuu kolme arkipyhää, jotka lyhentävät työntekijöiden työaikaa.

– Tämän lisäksi meitä haastaa koronavirusepidemia, jolloin on tärkeää ennakoiden turvata työntekijöiden saatavuus, lisää Lehmusvaara.

Ylimääräisen työvuoron tekeminen on tiedotteen mukaan työntekijälle aina vapaaehtoista ja se sovitaan etukäteen työntekijän kanssa ennen työvuorojakson alkua. Ylimääräisen työvuoron lisää maksetaan KVTES:n soveltamisalan ja sen jaksotyöajan piirissä oleville työntekijöille. Korvaus on sama kaikille ammattiryhmille. Tämän lisäksi korvataan ylityöt ja muut normaalit työaikakorvaukset työehtosopimuksen määräysten mukaisesti.

Paikallista sopimusta hälytysrahan maksamisesta jatketaan sekä kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) että lääkärisopimuksen piirissä oleville työntekijöille. Hälytysrahaa maksetaan tilanteissa, joissa työntekijä tai viranhaltija kutsutaan töihin vapaalta. Hälytysrahan suuruus on 90 euroa KVTES:n piirissä oleville työntekijöille ja viranhaltijoille. Lääkäreiden paikallinen sopimus hälytysrahan suuruudesta on porrasteinen ja se riippuu hälytystä koskevan työn sisällöstä ja ajankohdista.