Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ääriliikkeet julkaisevat toisistaan "joulukalentereita" – yksityisyyden loukkaaminen voi olla rikos, muistuttaa poliisi

Sosiaalisen median alustoille on ilmestynyt "joulukalentereita", joiden arveluttavan sisällön takia poliisi on joutunut neuvomaan miten toimia, jos kokee yksityisyytensä tai kunniansa loukatuksi.

Näissä "joulukalentereissa" julkaistaan yksittäisten ihmisten nimiä ja kuvia. Kalentereiden takana on niin äärioikeistolaisia kuin äärivasemmistolaisiakin toimijoita. He julkaisevat kuvia ja nimiä poliittisista vastustajistaan.

Henkilöistä kerrotaan leimaavia tietoja ja joidenkin kohdalla julkistetaan myös puhelinnumerot.

Poliisi on saanut useita vinkkejä näistä "joulukalentereista".

– Vinkkejä on tullut monella tavalla, pääosin netin kautta, kertoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi.

Monet ovat myös liittäneet Twitterissä poliisin aiheeseen liittyviä viestejä omiin tviitteihinsä.

Ulkuniemellä ei vielä ole tiedossa, onko nimien ja kuvien julkaisuista tehty rikosilmoituksia. Hän ei myöskään kommentoi yksittäisiä tapauksia. Poliisihallituksessa julkaisuja on kuitenkin jo käsitelty ja poliisi on julkaissut Twitterissä ohjeita, miten toimia jos joutuu häirinnän tai loukkauksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

Tämän kaltaisissa rikoksissa on usein kyse asianomistajarikoksesta. Poliisi voi siten tutkia niitä vain jos kohteena ollut tekee rikosilmoituksen.

Ulkuniemi toteaa, että julkaisu voi rikkoa myös sosiaalisen median alustan omia yhteisösääntöjä. Niissä voidaan kieltää esimerkiksi toisen henkilön henkilötietojen julkaisemisen.

– Tekijänoikeuden rikkomisestakin voi olla kyse, jos toisen ottamaa kuvaa käytetään luvatta.

Tarvittaessa henkilö voi olla yhteydessä somealustan ylläpitäjään.

Ennalta poliisi ei voi leimaaviakaan julkaisuja estää sanan- ja ilmaisunvapauden takia.

– Perustuslaissa on ennakkosensuurin kielto, joten viranomainen ei voi ennakolta puuttua julkaisuihin, Ulkuniemi sanoo.

Twitterissä julkaistuissa ohjeissa poliisi toteaa, että toisen ihmisen yksityisyyden loukkaaminen voi olla lain vastaista. Jos julkaisee jostakusta yksityisyyden suojaa loukkaavia tietoja sosiaalisessa mediassa tai loukkaa hänen kunniaansa, se voi olla rikos.

Entä mitä tehdä, jos kokee joutuneensa häirinnän kohteeksi somessa? Poliisi neuvoo ottamaan kuvakaappaukset julkaisuista ja ilmiantamaan somealustan ylläpidolle sääntöjen vastaiset julkaisut.

Ja jos koet joutuneesi rikoksen kohteeksi, voit tehdä rikosilmoituksen poliisille.

Poliisi arvioi, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta. Jos on, aloitetaan esitutkinta.

Peruste voi olla esimerkiksi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, kunnianloukkaus tai muu lain rikkominen.