Yli 56 metriä korkeita rakennuksia sopii vain kolmelle alueelle Vantaalla

Selvitys: Korkeaa rakentamista voi nyt tarkastella kokonaisuutena koko kaupungin mittakaavassa eikä tapauskohtaisesti.

Vantaan korkein rakennus on tasan 56-metrinen Martintorni Martinlaaksossa. Arkisto/Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Sopivimmat alueet korkealle rakentamiselle Vantaalla on nyt selvitetty. Ne ovat Aviapolis, Tikkurila ja Myyrmäki mukaan lukien Louhelan asuinalue.

Ne kaikki ovat palveluiltaan, maan arvoltaan ja/tai joukkoliikenteen palvelutasoltaan sellaisia, että korkea rakentaminen tukee niiden laadukkaan kaupunkitilan kehittymistä.

Sen sijaan Hakunila, Koivukylä, Korso, Länsimäki ja Martinlaakso eivät ainakaan vielä täytä näitä vaatimuksia. Kivistön korkean rakentamisen esteenä on lentoestekorkeus, joka on 45–50 metriä maanpinnasta.

Lue myös: Louhelan asemalle suunnitellaan tornitaloa

Selvityksessä määriteltiin, että korkean rakennuksen raja on 56 metriä. Sen korkeuden ylittävillä rakennuksilla on palomääräysten tiukin vaatimustaso.

56 metriin kohoavassa rakennuksessa on yleensä noin 17 kerrosta kerroskorkeudesta riippuen. Yli 56 metriä korkeita taloja ei Vantaalla vielä ole, mutta tasan 56 metriin yltää Martintorni Martinlaaksossa. Siinä on 15 kerrosta.

16-kerroksista asuinkerrostaloja ovat Tikkurilan Kielotorni ja Valon torni. Korson Astrumissa on 16 kerrosta ja myös Sokos Hotel Flamingon vanhemmassa osassa on yli 13 kerrosta.

Lue myös: Aviapoliksen rakennetaan 17-kerroksinen tornitalo – luvassa yli 100 vuokra-asuntoa

Yli 13-kerroksisia rakennuksia on vireillä Myyrmäen suuralueelle ja tulevaisuudessa rakentajien kiinnostus yli 56 metriä korkeampienkin rakennusten rakentamiseen kasvaa.

Myyrmäen keskustassa, Isomyyrin ja Myyrinpuhoksen ostoskeskusten alueella, pidetyssä Myyr York Downtown -suunnittelukilpailussa voittajaehdotus käsittää yhden yli 20-kerroksisen kerrostalon.

Lue myös: Myyrmäkeen saattaa nousta jopa 24-kerroksinen tornitalo – Asemanseutu suunnitellaan kilpailulla

Selvityksen tarkoituksena on, että korkeaa rakentamista voidaan tarkastella Vantaalla kokonaisuutena koko kaupungin mittakaavassa eikä tapauskohtaisesti.

Alle 56 metriä korkeat rakennukset puolestaan ovat pääasiassa paikallisia katseenvangitsijoita eivätkä suurmaiseman maamerkkejä. Siten niiden sijoittumista voidaan selvityksen mukaan ohjata esimerkiksi alueen kaavarungoissa.

Lue myös: VAV:lle tornitalo Myyrmäkeen – "Näin korkeaa meillä ei vielä olekaan"

Martinlaaksoon rakennetaan vuokrataloja, joihin tehdään "mummola", kuraeteinen, juhlapaikka, etätyöpisteitä ja päiväkoti

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut