Vapaalassa toimiva Coloro CLR Oy joutui kevättalvella korona-aallon vahvistuessa monen muun yrityksen tapaan kovan paikan eteen.
Muun muassa erilaisten tapahtumien mainonta- ja markkinointimateriaalien valmistamiseen ja asentamiseen erikoistuneessa toiminnassa oli odotettavissa iso aukko liikevaihtoon.
Toisin kävi.
Vantaan Sanomat kertoi huhtikuussa, kuinka yritys rakensi nopeasti uusia tuotantolinjoja ja alkoi valmistaa erilaisia pisarasuojatuotteita.
– Keväästä tähän päivään mennessä näistä on saatu liikevaihtoa suunnilleen miljoona euroa, mikä ei ole huono saavutus, kun lähtee ihan nollasta tekemään uutta tuotesarjaa, toimitusjohtaja Jyrki Narinen iloitsee.
– Meidän kokoluokassamme, liikevaihdoltaan noin 7 miljoonan yrityksessä, tuo tarkoittaa isoa rahaa. Lokakuun loppuun mennessä liikevaihtoon taisi itse asiassa tulla pari prosentin kasvu, mikä on jo ihan ihme maaliskuun tilanteeseen peilaten, hän hehkuttaa.
Koronan vaikutusten selättäminen ei ole ollut pelkästään kiinni uudenlaisesta tuotannosta.
Myös perustoiminnot saatiin elpymään laajentamalla oman osaamisen käyttöä entistä kokonaisvaltaisempiin projekteihin. Tämä näkyy esimerkiksi Porttipuiston Helsinki Outlet -kylään elokuussa tulleessa Suomen ensimmäisessä Helly Hansen -myymälässä, jonka ilmettä Coloro oli mukana toteuttamassa.
– Nopea reagointi tilanteeseen keväällä oli ehdottomasti suurin syy siihen, miten tähän mennessä olemme pärjänneet. Piti lähteä rohkeasti kokeilemaan jotain uutta ja luottaa siihen, että joku kokeiluista lähtee vetämään, Narinen toteaa.
– Tiesimme jo lähtökohtaisesti, että kilpailijoita tulee. Esimerkiksi visiirien kehittämisessä ja tekemisessä olimme 2–4 viikkoa muita edellä ja pääsimme luomaan niiden kera uskottavuutta markkinoilla jo aikaisessa vaiheessa.
Tuotteita on mennyt hoitolaitoksiin ja yrityksiin, ja niitä on myös yksittäisten kuluttajien saatavilla verkkokaupassa.
– Se ei meillä vielä maaliskuussa ollut toiminnassa, mutta tähän mennessä verkkotilauksia on tehty jo sadallatuhannella eurolla.
Yrityksen oman tuotemerkin suojavarustevalikoimaan kuuluu visiirien, maskien ja essujen lisäksi nyt myös käsidesiä ja käsidesiautomaatteja.
Osa tuotteista, kuten näillä näkymin ainakin visiirit, saattavat jäädä tuotantoon pysyvästi. Niille kohderyhmää löytyy erityisesti hammashoidon ja muun hoitotyön piiristä.
– Saamme visiireihimme CE-merkinnät 14. joulukuuta. Vuodenvaihteesta lähtien niissä pitää olla sellainen, että niitä ylipäänsä saa myydä, Narinen kertoo.
Hänen mukaansa ilman Business Finlandin myöntämää sadantuhannen euron tukea ei uusia tuotantolinjoja olisi pystytty vallinneessa tilanteessa pystyttämään.
– Nyt valtio on kuitenkin saanut summan jo pelkästään veroina moninkertaisesti takaisin. Ja lomautuksia on tarvittu vain muutaman päivän verran.
Vaikka kaikki eivät kehittämisrahoilla välttämättä onnistu, Narinen toivoo, että tukien vaikutukset niitä saaneiden liikevaihtoon ja tuottoon korona-ajalta tutkittaisiin.
– Uskon, että tulosten perusteella tukia jatkossakin katsottaisiin hyvällä silmällä.