Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu haki Rukalta toistaiseksi parhaan maailmancup-sijoituksensa – "Tavoitteet ovat menneet uusiksi"

Urheilu: Vantaan Hiihtoseuraa edustava Jasmi Joensuu on ollut maastohiihdon alkukauden suomalainen ilopilleri.

Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu oli Rukan maailmancupissa naisten perinteisen kympillä toiseksi paras suomalainen. Arkisto/Touho Häkkinen

Matti Hannula

Rovaniemellä asusteleva Jasmi Joensuu sivakoi toissaviikonloppuna Rukan maailmancupin osakilpailussa naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisassa sijalle 23. Se on Joensuun toistaiseksi paras maailmancup-sijoitus. Suomalaisnaisista Joensuuta nopeampi oli vain kuudenneksi sijoittunut Kerttu Niskanen.

Täksi kaudeksi maajoukkueeseen noussut Joensuu debytoi maailmancup-karkeloissa jo 2014. Neljän vuoden opiskelu ja harjoittelu Yhdysvalloissa Coloradossa antoi hänelle rauhan kehittyä ilman suurempia julkisuuden paineita.

– Nyt on tullut yllättävänkin paljon haastattelupyyntöjä, Joensuu kertoo.

– Mutta minä hiihdän kilpaa sen vuoksi, että tykkään hiihtämisestä, en sen vuoksi, että minusta kirjoiteltaisiin juttuja. Toki julkisuus tulee sivutuotteena, mutta ei se muuta minua ihmisenä. Ja onhan näkyvyys tärkeää, koska urheilu on showbisnestä. Raha ratkaisee, kauppatieteiden kandidaatiksi Denverin yliopistosta viime vuonna valmistunut Joensuu tietää.

Lue myös: Vantaan Hiihtoseuran tuore edustaja harjoitteli neljä vuotta Coloradossa Yhdysvalloissa – nyt tavoitteena on maajoukkuepaikka ensi kaudeksi

Rukalle lähtiessään Joensuu tiesi olevansa iskussa. Väärien suksi- ja voidevalintojen myötä mönkään mennyt avauspäivän sprintti olikin karvas pettymys.

– Oma moka. Onneksi sain lauantaina paikattua, ja kokonaisuutena viikonloppu jäi ehdottomasti positiivisen puolelle. Tuli nähtyä, että oma taso on selvästi noussut, ja näytettyä, etteivät viime kauden muutamat hyvät kisat olleet sattumaa, jo viime talvena kahdesti maailmancup-pisteille hiihtänyt Joensuu sanoo.

Joensuu on maajoukkuenaisista ainoa, joka jäi tälle kaudelle ilman Olympiakomitean apurahaa. Tilannetta onneksi paikkaavat yhteistyökuviot muun muassa Santasport Lapin Urheiluopiston kanssa.

– Olen ollut itsekin aktiivinen, ja Rukan jälkeenkin on vielä ilmaantunut uusia kuvioita, myhäilee Joensuu, jonka valovoimaisuus on iso bonus kumppaneille.

Suomen hiihtoliitto päätti koronaviruspandemian vuoksi olla lähettämättä urheilijoitaan joulukuussa ohjelmassa oleviin maailmancup-kisoihin Davosiin ja Dresdeniin.

– Hyvä ja yhteiskuntavastuullinen päätös, Joensuu kiittelee.

– Kisoja tulee vielä, ja nyt on hyvää aikaa harjoitella.

Kellokoskelaislähtöinen Jasmi Joensuu on kirjoilla Vantaalla, missä hänen vanhempansa asuvat, mutta Jasmi pitää nyt majaa Rovaniemellä.

– Koronan vuoksi ei ole tullut pääkaupunkiseudulla viime aikoina käytyä, ja onhan pohjoisessa paremmat hiihtokelitkin. Tammikuussa olen tietysti tulossa Vantaalle, jos ja kun Suomen cupia päästään siellä hiihtämään, sanoo Joensuu, joka aikoo viettää joulua läheistensä kanssa perinteiseen tapaan Ylläksen-mökillä.

Helmi-maaliskuun vaihteessa ohjelmassa pitäisi olla MM-kisat Oberstdorfissa.

– Tavoitteet ovat menneet uusiksi, Joensuu kertoo.

– Aiemmin ajattelin, että jos pääsisin hiihtämään edes jonkin matkan siellä. Mutta nyt näyttää, että vauhtini riittää enempäänkin. Pärjäämään lähden ja pystyn vielä nostamaan tasoani. Kiristämisen varaa on paljon ja vuosiakin vielä paljon jäljellä, 24-vuotias Joensuu toteaa.

– Vuoden pari ajattelin vielä katsella tätä touhua ja sitten tehdä jotakin muuta. Mutta nyt hiihtourastani näyttääkin tulevan pidempi.

Joensuun ristimänimi on siis Jasmi, ilman n-kirjainta.

– Kaikki luulevat, että olen Jasmin. Jasmi on sen verran harvinainen.

Urheilija

Jasmi Joensuu

Syntynyt 7.5.1996 Järvenpäässä.

Maastohiihdon maajoukkueurheilija.

Seura Vantaan Hiihtoseura.

Kirjoilla Vantaalla, asuu Rovaniemellä.

Valmentajat Kalmer Tramm ja Maarit Kurki.

SM-kisoissa 2020 vapaan hiihtotavan sprintissä pronssia.

Marraskuun lopulla Rukan maailmancupissa naisten 10 kilometrin perinteisen kisassa toiseksi parhaana suomalaisena 23:s, viikonlopun kokonaistuloksissa 28:s.

Voitti marraskuun puolivälissä Kainuun FIS-kisoissa naisten 9 km:n perinteisen kisan.

Valmistui kesällä 2019 Denverin yliopistosta kauppatieteiden kandidaatiksi pääaineinaan rahoitus ja markkinointi.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut