Suurin osa vantaalaisista tuskin saa koronarokotetta vielä edes helmikuussa – Näin asiantuntijat kommentoivat rokotteen riittävyyttä

Tauti: Husin epidemiologisen yksikön johtaja kertoo koronarokotusten aikataulusta Husin alueella.

Työhuoneessaan kuvatun apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydön mukaan koronarokotusten antamiseen tullaan valjastamaan kaikki mahdolliset ammattihenkilöt. Tiina Örn

Tiina Örn

Ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys on vaakalaudalla, kun Vantaalla aloitetaan koronarokotukset. Niin toteaa Vantaan terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

– Samaan aikaan rokotusten kanssa meillä tulee edelleen olemaan pandemia ja sairaanhoidon henkilökuntaa tarvitaan testaamiseen ja tartuntojen jäljittämiseen. Sen lisäksi hoitohenkilökuntaa tarvitaan muuhun terveydenhoitoon ja sairaalapalveluihin.

Myös Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on tietoinen henkilöstöön liittyvistä avoinna olevista kysymyksistä.

– Meillä on hoitohenkilökunnan riittävyyden kanssa Vantaalla jo nyt ongelmia, Viljanen sanoo.

Rokotustyöhön tullaan valjastamaan kaikki mahdolliset ammattihenkilöt, Aronkytö lupaa. Rokotusten järjestämisessä tarvitaan myös muuta kuin rokottamiseen oikeutettuja, työtä riittää muun muassa kirjaajille ja rokotustilanteiden valmistelijoille.

Rokot tamista mahdollisesti hidastava pullonkaula ei Aronkydön mukaan kuitenkaan todennäköisesti tule Vantaalla olemaan henkilöstön, vaan rokotteen riittävyys.

Maksuttomuus on yksi keino kannustaa rokotteen ottamiseen, Viljanen sanoo.

EU on tehnyt yhteisen tilauksen kaikille jäsenmaille ja tilannut useita eri rokotteita.

– Kaikki maat haluavat rokotetta. Sitä jaetaan jäsenmaille asukasluvun mukaan, Aronkytö sanoo.

Kansallisen rokotusohjelman toteuttaminen on kuntien vastuulla. Koronarokotusten organisointia tekevät kunnat ja sairaanhoitopiirit yhteistyössä. Vantaa kuuluu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus).

– Rokotuksissa käytetään pääosin mallina influenssarokotusten järjestämistä. Siitä kunnilla ja HUSin erikoissairaanhoidolla on erinomainen kokemus, Husin epidemiologisen yksikön johtaja Eeva Ruotsalainen kertoo.

Ruotsalaisen mukaan pohdittavaa riittää siinä, miten syväjäädytystä vaativat rokotteet saadaan keskistetysti kuntiin ja yksityiselle puolelle.

Ruotsalainen kertoo aikataulusta Husin alueella. Rokotetta saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan tammikuussa. Alustavan rokotusjärjestyksen mukaan ensin rokotetaan koronapotilaiden hoidossa sekä hoivalaitoksissa työskentelevät, sen jälkeen tai samanaikaisesti ikääntyneitä.

Seuraavana ryhmänä ovat vakavan koronavirusinfektion riskiryhmiin kuuluvat.

– Väestötason rokotusten aika ei ole todennäköisesti vielä edes helmikuussa, Ruotsalainen lausuu.

Väestötasolla hän viittaa terveisiin alle 60–65-vuotiaisiin.

Vantaalaisten rokottamiseen liittyviä suunnitelmia tehdään parhaillaan.

Kysymyksiä ovat Aronkydön mukaan muun muassa se, missä rokotetaan, miten suurissa erissä rokotetta saadaan ja miten rokotteiden erityispiirteet tulee ottaa käytänteiden järjestämisessä huomioon.

Aronkytö oli Vantaan terveyspalveluiden johtaja sikainfluenssarokotusten aikaan. Hän aikoo hyödyntää siitä saatuja oppeja. Rokotukseen hakeutumiseen liittyvän turvallisuuden täytyy olla korkealla tasolla.

– Meidän pitää miettiä tarkkaan rokotuspaikkojen asiakasvirtojen hallinta. Rokotukset tulee tehdä ajanvarauksella, koska tämä tauti on erilainen kuin mitä sikainfluenssa oli.

Viljanen kommentoi rokotteen jakamista kunnille.

– En usko, että yhtenä päivänä saamme kaikille kuntalaisille riittävän 240 000 rokotteen kuorman Vantaalle.

Hän arvelee rokotteen olevan kuntalaisille ilmainen.

– Maksuttomuus on yksi keino kannustaa rokotteen ottamiseen, Viljanen sanoo.

Työvoiman riittävyyys

"Tiukkaa tulee olemaan"

Koronarokotuksiin liittyvistä koulutuksista on jo informoitu hoitajia, vahvistaa hoitohenkilöstöä Vantaalla edustava Tehyn pääluottamusmies Kirsi Mäkilaine. Hän pohtii henkilöstön riittävyyttä.

– En tiedä mistä kaupunki on ajatellut järjestää rokottajia. Tiukkaa tulee olemaan.

Hän ei usko, että omilla resursseilla pärjätään.

– Supistetaanko jostain muualta palvelua, jotta saadaan hoitajia rokottamaan vai palkataanko väkeä ulkopuolelta? Ulkopuolisista ammattilaisista kisaavat myös muut kaupungit, Mäkilaine muistuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut