Valtuutettu epäilee virheitä Vantaan virantäytössä ja pyysi lausuntoa kaupunginlakimieheltä: "En näe, että olisi tapahtunut mitään lainvastaista"

Valtuuston vuoden viimeisessä kokouksessa maanantaina on esityslistalla muun muassa kaupunginreviisorin valinta. Tiina Örn

Valinta: Tarkastuslautakunta aloitti kaupunginreviisorin haun keväällä. Päätöksen tekee valtuusto maanantaina.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Onko uuden kaupunginreviisorin viran täyttämisessä toimittu lainmukaisesti, kysyy kaupunginvaltuutettu Pentti Hakulinen (kesk.). Hän jätti kaupunginreviisorin valintaprosessista lausuntopyynnön Vantaan oikeudelliselle asiantuntijalle tämän viikon alussa.

Kaupunginreviisorin valinnasta päättää kaupunginvaltuusto tarkastuslautakunnan esityksestä maanantaina 14. joulukuuta.

Kaupunginreviisorin haku alkoi keväällä.

Kaupunginreviisorin tehtäviin kuuluvat muun muassa tarkastuslautakunnan käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelu ja niiden esittely kokouksissa, tilintarkastusyhteisön avustaminen, ulkoisen tarkastuksen määrärahojen jako sekä tietosuojan ja tietoturvan järjestäminen.

Lausuntopyynnössään Hakulinen pyytää vastausta kolmeen kysymykseen. Hän haluaa selvittää, "onko asian valmistelussa toimittu virkavastuun edellyttämällä tavalla ja julkista hallintoa koskevien lakien mukaisesti?". Ja "turvaako valintamenettely kaikkien hakijoiden kannalta tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kohtelun?".

Hakulisen mukaan esittelyaineistossa tarkastuslautakunnalle on esittelyosa ollut "lyhyt ja hyvin ylimalkainen". Lisäksi kaupunginreviisorin palkkaa nostettiin kesken hakuprosessiin.

"Julkista virkaa täytettäessä on turvattava avoin, ammattimainen, kaikkien hakijoiden kannalta tasapuolinen ja yhdenvertainen haku- ja valintamenettely.

Valintamenettelyn ollessa kesken tehty merkittävä palkkauksen tarkistus on hyvin kyseenalainen", Hakulinen kirjoittaa.

Tässä olisi Hakulisen mielestä virkaa hakeneille peruste käyttää kuntalain mukaista valitusoikeutta valtuuston tulevasta valintapäätöksestä.

Hakulinen kysyy myös "turvaako valintamenettely kaupunginreviisorin ja ulkoisen tarkastuksen riippumattomuuden kaupungin johdosta?".

Kuntalain mukaan ulkoisesta valvonnasta vastaa kaupunginreviisori ja se on järjestettävä kaupungin johdosta riippumattomaksi.

Hakulinen on lähettänyt lausuntopyynnön tiedoksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajistolle, ulkoisesta tarkastuksesta vastaavalle tarkastusyhteisölle, kaupunginjohtajalle sekä henkilöstö- ja konsernijohtajalle.

Hakulinen ei ole ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa.

Kaupunginlakimies Sari-Anna Pennanen vastasi Hakulisen lausuntopyyntöön torstaina. Lausunto ei Pennasen mukana ole julkinen, vaan hän on tehnyt sen kaupungin sisäiseen käyttöön. Pennanen kertoo kuitenkin lausunnon sisällön.

– En näe, että olisi tapahtunut mitään lainvastaista.

Asia on kaupungin puolelta nyt käsitelty.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut