Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivistöläisellä parvekkeella tuoksuu metsä – Viherseinässä kasvaa 600 litraa rahkasammalta 

Parvekkeelta näkyy kerrostalojen seiniä ja parinsadan metrin päässä humiseva Hämeenlinnanväylä. Nurkan takana on juna-asema. Siitä huolimatta sieraimissa tuoksuu metsä.

– Tuoksu oli erityisen voimakas syksyn kosteina iltoina ja sumuisina aamuina, kertoo Pirjo Luokkala Kivistössä sijaitsevan kotinsa parvekkeella.

Voimakkain metsän tuoksu tulee yli kaksimetrisestä rahkasammalseinästä.

Tuijat seisovat ruukuissaan ja kelloköynnös kurkottelee kattoa. Sypressi on saanut kaverikseen koristekaalin ja korianterin.

Nurkassa nököttää vastatuotu joulukuusi.

Pirjo Luokkala kertoo saneensa idean sammalseinään Triplan kauppakeskuksen viherseinästä.

Sammaleet, 600 litraa jätesäkkeihin kerättynä, Luokkalat hakivat tutun maanviljelijän metsän reunasta. Sammaleen kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Seinä on rakennettu vihreäksi maalatulle akustiselle levylle, johon mättäät on painettu kiinni neljäsenttisillä rautalankapätkillä niitin tavoin.

– Mättäiden kiinnittämisessä meni kolme päivää, Luokkala kertoo.

Työn jälkeen seinä on ollut helppohoitoinen. Vettä se tosin vaatii joka aamu parin suihkepullon verran.

Viherparveke on osa Luokkaloiden uuden kodin sisustusta, jossa kasvit ovat pääroolissa. Sisutuksen suunnittelussa auttoi alaa opiskeleva miniä.

Olohuoneessa neljän siroliuska-aralian rivistö toimii tilanjakajana olohuoneen ja avokeittiön välillä.

Yksi seinä on pyhitetty kasveille: kultaköynnöksiä, kirjorönsyliljoja ja muratteja on seinähyllyillä sekä katosta roikkuvissa amppeleissa. Isoissa lattiaruukuissa kasvaa pylvästyräkki, lyyraviikuna, kultapalmu ja traakkipuu.

Oikeastaan kaikki hyllytila ja tasot ovat kasvien käytössä, joita hoidetaan sumuttamalla päivittäin. Pölyttyviä kirjoja tai koriste-esineitä ei ole.

Kasvit saavat keinovaloa lampuista.

– Kasveilla on meihin terapeuttinen vaikutus. Ne paitsi puhdistavat sisäilmaa ovat myös esteettisiä, Luokkala sanoo.

Kasvien kanssa puuhastelu tuo sisältöä elämään ja rytmittää arkea. Yritit päätyvät ravinnoksi.

Omakotitalon vaihtuessa kerrostaloasuntoon, Luokkalat luopuivat suuresta osasta huonekaluja sekä muusta tavarasta. Kasveilla sisustaminen tuo oman pihan kodin seinien sisäpuolelle.

Luokkalan mielestä vihersisustaminen sopii erityisen hyvin korona-aikaan. Jos sairastuisi tai joutuisi olemaan sisällä karanteenissa, kasvit tuovat iloa ja merkitystä päiviin.