Vantaa ennen ja nyt: Sukupolvien takainen vihanneslaulu tekee kasvikset elävästi tutuiksi – Muistatko kuinka kaalikin suuttui ja punaiseksi muuttui?

Kasvatus: Entisaikaan tyypillinen kellarisäilytys ei kaikille kaupunkilaislapsille ole enää tuttua.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on Kirkonkylän päiväkodista saatu itse tehty opetustaulu, jota on käytetty myös kirjoitusalustana Vantaan kaupunginmuseo

Anna-Reetta Rikala

Kukkuu, kukkuu, pikkulanttu nukkuu, kellarin pimeässä nurkassa. Hiiri se tuli ja puraisi, pikkulanttu naurista potkaisi. Nauris se parkas ja nurkkahan karkas, porkkana paineli perässä. Sipulikin itkeä tillitti, peruna se tilliä lohdutti. Kaalikin suuttui ja punaiseksi muuttui, punajuuri punoitti vieressä.

Tämä tuttu lastenlaulu palaa mieleen, kun joulu lähestyy ja peruna-, porkkana- ja lanttulaatikoiden valmistus alkaa olla käsillä.

Monelle kaupunkilaislapselle laulun kuvaama kellari hiirivieraineen voi olla tuntematon asia, ja laulun avulla voidaankin käsitellä sitä, miten vihanneksia on varastoitu kellareihin talven varalle ”ennen vanhaan” ja maaseudulla monin paikoin vielä nykyäänkin.

Laulut ja laululeikit ovat oleellinen osa varhaiskasvatusta. Laulun sanoja opetellessa voidaan samalla käsitellä eri vihanneksia ja niiden kasvatusta, sadonkorjuuta ja vuoden kiertoa. Sitä mistä ruoka tulee lautaselle.

Vihanneslaulu onkin otettu osaksi päiväkotien ruokakulttuurin opetusta. Laulun tapahtumaketju on pienelle lapselle kiehtova: vihannekset muuttuvat eläviksi, ja monenlaiset tunteet tulevat esiin.

Mutta järjestys kellarissa on ennen kaikkea oltava, siitä tarhuri pitää huolen. Monia sukupolvia toisiinsa yhdistävä laulu jatkuu näin:

Retiisi ja kukkakaali kikatti, salaatti vain yksinänsä mökötti. Suut meni tukkoon, kun avain kävi lukkoon, tarhuri kurkisti ovesta. ”Ollaan me ihan kiltisti”, kasvikset yhdessä vakuutti.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut