Urheilu: Aleksandra Blinnikka pääsi koronan vuoksi torsoksi jääneen kauden päätteeksi edustamaan Suomea purjelautailun nykyisen olympialuokan, RS:X:n, EM-kilpailuissa.
Kaksi tuoreinta jaossa ollutta Vuoden vantaalaisurheilija -palkintoa niiannut purjelautailija Aleksandra Blinnikka joutui nyt vetäytymään ”talvihorrokseen” ilman uusia arvokisamitaleja. Kilpailut olivat koronan vuoksi tosi vähissä.
Kauden päättivät marraskuun lopulla Vilamourassa Portugalissa käydyt RS:X-luokan EM-kilpailut. Niissä Blinnikka oli toiseksi parhaana suomalaisena 29:s. Luokan olympiapaikan jo aiemmin varmistanut Tuuli Petäjä-Sirén oli 15:s. Muut suomalaiset, Jakob Eklund ja Filip Store, jahtasivat vielä kisoista olympiapaikkaa, mutta heidän sijoituksensa olivat 40:n molemmin puolin ja lippu viiden renkaan kekkereihin jäi haaveeksi.
RS:X on viimeisen kerran olympialuokkana Tokion kisoissa, jotka siirtyivät viime kesästä vuodella eteenpäin.
– Vilamouran olosuhteet olivat haastavat koko viikon, Blinnikka kertoo.
– Saimme kokea päiviä, jolloin ei ollut tuulta ollenkaan, ja päiviä, jolloin olikin sitten kova tuuli ja jättimäiset aallot. Välillä purjelautailimme pimeässä, välillä kaatosateessa ja välillä auringonlaskussa. Aikamoinen kokemus!
Blinnikkaa jäi harmittamaan, kun suomalaistiimi oli Vilamourassa kaikkiaan viisi viikkoa ja kovimmat kelit sattuivat kisaviikolle.
– Ei ollut tarpeeksi kovien kelien treenitunteja alla, jotta olisi pärjännyt.
Vuonna 2024 Pariisissa olympialuokkana on iQFoil. Vajaan neljän vuoden päässä on myös Blinnikan tämän hetken päätähtäin.
Raceboard-luokan kaksinkertainen maailmanmestari pääsi jo ottamaan uudella luokalla kansainvälistä kisatuntumaa, kun Campione del Gardalla Italiassa järjestettiin lokakuussa viisipäiväinen iQFoil-kisa. Blinnikka oli lopputuloksissa 66 naiskilpailijan joukossa 52:s, kuitenkin parhaalla suomalaissijoituksella. Muut Windsurf Team Finlandin edustajat Gardalla olivat Anna Haavisto, Jakob Eklund ja Martin Mikkola.
– En olisi uskonut, että jo tänä vuonna osallistuisin kansainvälisiin kilpailuihin uudessa luokassa, Blinnikka sanoo.
– Saimme iQFoil-välineet vasta toukokuun lopulla, ja foilin päälle hyppäsin ensimmäistä kertaa kesäkuun puolivälissä. Sitten lokakuussa jo suoraan syvään päätyyn, Blinnikka naurahtaa.
– Ensimmäisenä päivänä jännitti todella paljon, kun foililla kaikki tapahtuu paljon nopeammin kuin muissa luokissa ja Gardalla tuuli oli aika napakka, Blinnikka toteaa.
– Vaikka sijoitus olikin loppupäästä, olisi voinut mennä huonomminkin. Virheistä oppii.
Viiden päivän aikana ajettiin yhdeksän ratalähtöä, yksi maraton ja useampi pujottelulähtö.
– Suurin osa päivistä venyi jopa 12-tuntisiksi, kun aamuisin tuuli pohjoisesta, keskipäivällä ei ollenkaan ja iltaa kohden tuuli kääntyi etelään, Blinnikka kertoo.
– Enpä ollut aiemmin ollut kilpailuissa, joissa jokainen kisapäivä on melkein kellonympäryksen mittainen. Viisi päivää sellaista putkeen, niin täytyy myöntää, että hieman väsytti.
Koronan vuoksi kisoissa ei ollut avajaisseremonioita eikä sosiaalisia tapahtumia. Rekisteröityminen tehtiin netissä ja infot etänä.
– Oli positiivinen yllätys, kuinka hienosti kaikki toimi niinkin, Blinnikka kehuu järjestelyjä.
Blinnikka oli loka-marraskuussa seitsemän viikkoa putkeen ulkomailla Borja Carracedo Serran valmennuksessa Windsurf Team Finland -tiimiläisten kanssa.
– Onhan omassa performanssissa hirveä ero, kun pääsee treenaamaan pidempiä aikoja putkeen kovassa seurassa. Treenihimo tuntuu kasvavan treenatessa.
Blinnikka harjoitteli ja kilpaili nyt ensimmäistä kertaa koko kauden olympialuokassa, itse asiassa siis kahdessa sellaisessa.
– Olen päässyt haastamaan kisoissa maailman parhaita. Vielä on paljon opittavaa. Tuloksissa en ollut kärkipäässä, mutta tiedän kehittyneeni huomattavasti.
Aleksandra Blinnikan etunimi korjattu oikeaan muotoon jutun otsikossa 14.12. kello 17.19.