USB-latureista on löytynyt Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvonnassa vuodesta toiseen vakavia puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun ja tulipalon vaaran. Puutteita on ollut etenkin verkkokaupoista ostetuissa tuotteissa, kerrotaan Tukesin tiedotteessa. Ruotsissa on tehty vastaavanlaisia havaintoja sekä USB-latureista että EU:n ulkopuolelta hankituista tuotteista.
Tukesin tietoon on tullut myös laturien aiheuttamia tapaturmia: Yhdessä onnettomuustapauksessa leikkivä pikkulapsi kosketti latauksessa olevaa haljennutta laturia ja sai siitä palovammoja kätensä. Toisessa laturi on haljennut siihen kohdistuneesta iskusta kahtia latauksessa ollessaan ja seinään jäänyt osa on aiheuttanut vaaran.
Tukes muistuttaa, että sähkölaitetta ladatessa on suositeltavaa käyttää laitteen alkuperäistä laturia. Kun laittaa laitteen lataukseen, sitä tulee valvoa. Laite kannattaa ladata mieluummin paikassa, jossa lapset eivät pääse leluillaan tai käsin koskemaan latauksessa olevaa laitetta.
Tukes on vuosina 2018–2020 testauttanut yhteensä 126 USB-laturia. Niistä 105 on ollut puutteellisia, eli standardien vastaisia. Vakavia puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun tai palonvaaran, on ollut 28 laturissa. Tiedot vaarallisista latureista löytyvät Tukesin verkkosivuilta.
Eniten ongelmia on Tukesin mukaan ollut EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista hankituissa USB-latureissa. Ostettaessa halpoja tuotteita EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista valmistajaa on vaikea jäljittää ja vastuu tuotteen aiheuttamista vahingoista jää ostajalle. Useista verkkokaupoista ostetuista USB-latureista puuttuivat käyttöohjeet ja tiedot valmistajasta. Jälkikäteen tarkistettaessa tuotteiden saatavuutta, yksikään hankituista tuotteista ei ollut enää saatavilla.
– Tällöin takuuvaihdot, reklamaatiot tai vaatimukset vahingon sattuessa voivat olla hyvin hankalia. EU:n ulkopuolelta ostettujen tuotteiden vahinko- ja ongelmatapauksissa vastuu jää tilaajalle, kun valmistajaa ei pystytä jäljittämään, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sami Karisola tiedotteessa.
USB-latureita markkinoidaan verkkokaupoissa usein monipuolisilla ominaisuuksilla, nopealla latauksella ja alkuperäistarvikkeita halvemmalla hinnoilla. Myynti-ilmoitusten lupaukset eivät useinkaan täyty, vaan tuotteet ovat usein osoittautuneet vaarallisiksi, sanotaan tiedotteessa.
– EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta ostat aina omalla vastuulla ja riskillä, Karisola muistuttaa.
Kotimaisista verkkokaupoista ja kivijalkaliikkeistä löydetyille puutteellisille tuotteille Tukes on tehnyt myyntiä rajoittavia päätöksiä. Vaaralliset laturit on määrätty poistettavaksi markkinoilta ja osasta on tehty takaisinvetoja, eli velvoitettu maahantuojaa keräämään tuotteet pois kuluttajilta.
Tukesin toimivalta ei ulotu ulkomaiden verkkokauppoihin. Se ei voi määrätä markkinoilta poistoja tai takaisinvetoja niiden vaarallisille tuotteille, vaan ainoastaan ilmoittaa puutteista verkkokauppa-alustalle. Tukes on informoinut ulkomaisia verkkokauppoja vaarallisista tuotteista mahdollisuuksien mukaan.
Viranomainen ei tarkasta sähkölaitteita ennakkoon, kuten usein luullaan. Sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi jo 25 vuotta sitten EU:n myötä. Tukes valvoo markkinoilla olevia tuotteita riskiperusteisesti. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla.