Urheilu: Tuomas Määtästä saattaa tulla ensimmäinen suomalaisurheilija, joka pelkkien jääpallomeriittien ansiosta yltää kymmenen parhaan joukkoon Vuoden urheilija -äänestyksessä.
Urheilutoimittajain Liitto julkisti maanantaina 15 urheilijan listan, josta urheilutoimittajat äänestävät Vuoden urheilijan.
Tuomas Määtän mukanaolo listalla ei ole suuri yllätys, sillä hänet palkittiin viime keväänä Ruotsin jääpalloliigan kauden 2019–2020 parhaana pelaajana kautta aikain ensimmäisenä suomalaisena ja toisena ei-ruotsalaisena. Vuonna 2001 tittelin oli saanut venäläinen Sergei Obuhov.
– Iso asia lajille. Henkilökohtaisesti sen merkitys valkenee varmaankin joskus myöhemmin, Määttä kommentoi ehdokaslistalle pääsyään puhelimitse Habarovskista.
Jopa maailman parhaaksi jääpalloilijaksi mainion viime kauden perusteella tituleerattu 24-vuotias vantaalainen pelaa nyt Venäjän jääpalloliigaa habarovskilaisessa SKA Neftjanikissa.
Määtän upeat otteet ovat saaneet Venäjällä jatkoa. Kymmenen ottelun jälkeen, ennen tiistain vieraspeliä, hänen teholukemansa olivat 11+8=19. Neftjanik on Superliigassa kolmantena, Määttä joukkueensa tilastoissa kakkosena niin maaleissa kuin syötöissä ja yhteispisteissäkin.
– Tasokas sarja, mutta epätasaisempi kuin Ruotsin liiga, vertaa Määttä, joka j uhli viime keväänä jo kolmatta Ruotsin mestaruuttaan neljän vuoden sisään.
Jää ei aina ole kovin hyvässä kunnossa, eivätkä aina tuomaritkaan.
– Täällä Venäjällä pelaamista vaikeuttavat välillä muutkin asiat kuin vastustajat. Jää ei aina ole kovin hyvässä kunnossa, eivätkä aina tuomaritkaan.
Aiempina Ruotsin mestaruus -vuosinaan (2017 ja 2018) Määttä on ollut Vuoden urheilija -äänestyksessä sijoilla 40 ja 71. Nyt hänellä on mahdollisuudet jopa Top 10:een. Se olisi ensimmäinen kerta, kun suomalaisurheilija pelkkien jääpallomeriittien ansiosta yltäisi kymmenen parhaan joukkoon.
Ensimmäinen jääpalloilija Vuoden urheilija -äänestyksen Top 10 -listalla Määttä ei olisi. Vuonna 1967 Suomen jääpallomaajoukkueen maalivahti Lars Näsman äänestettiin sijalle 10, mutta Näsman oli tuolloin myös Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti!
Sakari Salo oli laittanut 1940-luvun lopulla vielä paremmaksi. Salo oli vuonna 1948 kahdeksas, mutta keräsi meriittinsä jääpallon lisäksi tenniksessä. Vuotta myöhemmin helsinkiläinen mailavirtuoosi oli listalla kymmenentenä.
Kaiken kaikkiaan jääpalloilijat ovat saaneet tyytyä paljon vaatimattomampiin sijoituksiin. Tämän vuosituhannen parhaaseen noteeraukseen on yltänyt Ari Holopainen, joka oli 18:s, kun Suomi vuonna 2004 voitti toistaiseksi ainoan jääpallon MM-kultansa. Maajoukkue oli 12:s. Enää ei joukkuetta voi Vuoden urheilija -äänestyksessä äänestää.

Venäjän liigassa on vuosien mittaan pelannut useita suomalaisia, mutta Tuomas Määttä on tällä kaudella koko 14-joukkueisen sarjan ainoa suomalainen. Ruotsalaisiakin on vain kaksi, molemmat muissa joukkueissa.
Runsaan puolen miljoonan asukkaan Habarovsk on vain noin 30 kilometrin päässä Kiinan rajasta. SKA Neftjanik pelaa kotiottelunsa 10 000 katsojaa vetävässä Jerofei-areenassa.
– Koronan vuoksi olemme joutuneet pelaamaan kaikki pelit ilman yleisöä, Määttä kertoo. Virus on käynyt joukkueen läpi Määttää myöten.
– Suunnilleen viikossa se oli minulla ohi. Monessa joukkueessa virus oli ollut jo ennen kauden alkua. Yhtään peliä ei ole siirretty.
Määttä muutti Habarovskiin elokuun alussa.
– Perusasioissa oli alkuun vähän totuttelemista, mutta elämä helpottuu päivä päivältä, kun tottuu täkäläisiin systeemeihin.