Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkea joulu jää loppukirin varaan –Tältä sääennuste nyt näyttää

Harmaita päiviä, tihkusadetta, lämpötila jatkuvasti plussan puolella... Onko enää toivoakaan oikeasta, kunnon joulusta?

Tuleva sää rakentuu nykyisen päälle, huomauttaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Viikonlopulle ja siitä eteenpäin Saarikalle ennustaa erittäin lauhaa säätä.

– Etelä-Suomessa lämpötila nousee noin viiteen plusasteeseen. Tampereen seudulla sää on likimain samanlaista, tosin siellä lämpötilat voivat olla pari astetta kylmempiä.

Entä se kysymyksistä kiperin, saammeko valkean joulun?

– Se jää loppukirin varaan. On tultava matalapainetta ja sen myötä sateet tulisivat lumisateena.

Kovin isoja odotuksia ei Saarikallen mukaan voi luoda, mutta hän ei myöskään täysin poissulje valkean joulun mahdollisuutta.

– Se on edelleen mahdollinen, vaikka ei välttämättä hirveän todennäköinen, Saarikalle toteaa ja lisää sään ennustettavuuden heikentyvän viikon päähän. Viidelle vuorokaudelle ennusteet osuvat paremmin kohdilleen.

Näillä näkymin sää alkaa aaton paikkeilla kylmetä ja joulupäivänä mittari olisi nollan tienoilla.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Helsingin Kaisaniemessä on jouluaattoaamuna lumetonta keskimäärin joka kolmas vuosi.

Kaisaniemen mittaushistorian aikana on koettu neljä kertaa kolme perättäistä mustaa jouluaattoa, viimeksi 2015-2017.

Tänään keskiviikkona sää on lähes koko maassa epävakaista. Sataa vettä, räntää ja lunta.

– Mutta oli tänään aamulla Hyvinkäällä neljä senttiä lunta ja Nurmijärven Röykässä viisi senttiä. Nuuksiossakin kolme senttiä, Saarikalle lohduttaa.

Uudenmaan paikkakunnilla säässä voi olla isoja eroja riippuen meren läheisyydestä ja maaston korkeudesta.

– Lauha syksy ja alkutalvi ovat pitäneet meriveden sulana ja lämpimänä. Merestä vapautuu lämpöä rannikon paikkakuntiin. Jos Suomenlahti olisi jäässä, se tietäisi isoa eroa säässä Helsingissäkin, Saarikalle selvittää.

Vuosituhannen alun kylmin jouluyö koettiin vuonna 2002. Tuolloin pakkanen paukkui Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 20 ja 28 asteen ja Lapissa 30 ja 35 asteen välillä. Kuitenkin jo ensimmäisenä joulupäivänä pakkanen heikkeni merkittävästi.

Maan etelä- ja keskiosassa jouluntienoo 2010 oli 2000-luvun kylmin ja muutamilla asemilla jopa koko mittaushistorian kylmin. Pakkasta oli aattoyönä 25-34 astetta ja joulupäivänäkin monin paikoin liki 25 astetta.

Vuonna 1995 koko joulu oli harvinaisen kylmä koko maassa. Jouluaamuna pakkasta oli yleisesti 30-39 astetta. Vain rannikoilla pakkasta oli hieman vähemmän.

Pakkanen pysytteli maan eteläosassakin koko joulun pyhät 12 ja 28 asteen välillä.

Myös seuraavana jouluna, 1996 pakkanen kiristyi Tapaninpäivän aamuun asti.

Tapaninpäivänä sää lauhtui nopeasti aivan ennätystahtiin. Kun aamulla pakkasta oli vielä Helsingin keskustassa 24 ja Helsinki–Vantaalla 27 astetta, niin illalla ja iltayöstä lämpötila oli jo lähellä nollaa. Seuraavana päivänä oli etelärannikolla jo suojaa.