Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makramee-käsitöitä punomalla saa koristeita kotiin ja mieleen rauhaa – "Käsillä tekeminen on terapeuttista ja rentouttavaa vastapainoa työlle"

Sisustaminen: Luonnonläheinen makramee löytyy monien kodeista.

Sisustusaiheiset Instagram- ja Pinterest-tilit, sisustuslehdet, käsityötyöpajat, suomalaisten kodit... Makrameet näkyvät nyt joka puolella.

Eleonora Koort kutsuu omaa kotiaan leikkisästi ”makramee-luolaksi”, koska käytännössä kaikkialla on makramee-töitä, keppejä ja lankoja.

Makramee perustuu lankojen solmimiseen, punontaan ja letitykseen tietyillä tekniikoilla.

Joulukuussa Koort piti makramee-työpajoja, jossa tehtiin esimerkiksi pieniä makramee-töitä kanelitankoon, tai joulukoristepallon tai lasilyhdyn ympärille.

Hänen työpajassaan solmuja ahkerasti punoo 10-vuotias Joel hänen äitinsä Nooran kanssa.

– Olen tehnyt näitä käsityötunneilla koulussa, Joel sanoo keskeyttämättä kierresolmun tekemistä.

Makramee on hyvin meditatiivinen ja luova harrastus.

Noora mainitsee, että solmeilu tekee hyvää käsi-silmä koordinaatiokyvylle.

– Meillä on kotona Eleonoralta tilattu iso makramee-seinätyö ikään kuin sängynpäätynä. Se pehmentää ja tuo lämpöä kotiin, Noora sanoo.

Koort ei maaliskuussa koronan alettua ottanut vastaan enää uutta työsopimusta, vaan hurahti makramee-töihin kokopäiväisesti.

– Se ei ole loppunut päiväksikään. Makramee on hyvin meditatiivinen ja luova harrastus, mutta kyse ei ole vain solmujen tekemisestä. Täytyy suunnitella, käsitellä keppejä, leikata lankoja oikean mittaisiksi, ja niin edelleen. Siinä voi mennä paljon aikaa. Solmiminen on siinä se bonus, Koort sanoo.

E rilaisia askartelukursseja tarjoavan Askarruttajan yrittäjä Piia Kinnunen on myös huomannut makrameen suosion räjähdyksen.

– Muutama vuosi sitten yritin pitää yhtä makramee-kurssia, enkä saanut sinne tarpeeksi osallistujia. Viimeisen kolmen vuoden aikana kysyntä on selvästi muuttunut. Pidän yleisölle avoimia makramee-kursseja noin 20 vuodessa ja kaikkiin on pidemmät jonot, mitä pystyn ottamaan, hän sanoo.

Joulukuun makramee-kurssit hän joutui koronan takia perumaan. Ensi vuosi on kuitenkin myös makrameentäyteinen, koska muuta ei oikein toivotakaan.

Myös yritykset tilaavat hyvinvointitapahtumiin makrameen punontaa.

– Tänä päivänä meidän monien työ on sellaista, jossa ei synny näkyvää konkreettista jälkeä. Siksi tällainen käsillä tekeminen on terapeuttista ja rentouttavaa vastapainoa, kertoo Kinnunen, joka on psykologi taustaltaan.

Seinävaatteet näkyivät myös tämän vuoden asuntomessujen katalogeissa.

– Jos ajattelen meidän skandinaavista väri- ja tyylimaailmaa, niin kovin hyvinhän makramee siihen sopii. Luonnonläheiset materiaalit ovat muutenkin ajan hermolla, Kinnunen sanoo.

Luonnonvalkoinen lienee suosituin väri. Lisäksi suositaan beigen ja harmaan eri sävyjä. Aiemmin kesällä ja syksyllä sinapinkeltainen oli suosittu väri.

Seinäkoristeiden lisäksi sisutuksellisia makramee-töitä ovat esimerkiksi korit, kaitaliinat, lasinaluset, säilytyskassi vaikka posteille.