Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin uuden toimitalon katolle rakennetaan kolme kerrostaloa pihoineen – Tikkurilan hybridirakennus on ensimmäinen Vantaalla

Suunnittelu: Rakentamine alkanee toukokuussa 2022.

Vantaan hallinnolliseen keskukseen Tikkurilaan on suunniteltu jo parin vuoden ajan poikkeuksellista rakennusta. Kaupungin puretun virastotalon paikalle Kielotie 13:een nousee hybridirakennus, jossa on julkista ja yksityistä tilaa.

Uuteen toimitaloon, Vantaan kaupungintalon viereen, rakennetaan noin 150 parkkipaikan pysäköintilaitos maan alle, katutasoon tulee noin kymmenen liiketilaa ja kaupungin toimistotiloja tehdään kerroksiin 2, 3 ja 4, kertoo hankkeen projektijohtaja Janne Juntunen Vantaan kaupungilta.

Kaupungin tiloihin muuttaa noin 800 työntekijää, jotka työskentelevät tällä hetkellä eri toimipisteissä.

Ja kuin kirsikkana kakun päälle eli toimitalon katolle rakennetaan kolme kerrostaloa kerroksiin 5–8.

– Asuntoja saa rakentaa 6 000 kerrosneliötä. Se tarkoittaa 100–120 asuntoa, Juntunen jatkaa.

Kerrostalojen piha tehdään toimitalon katolle.

Kaupungin työntekijät pääsisivät muuttamaan tiloihin kesällä 2025.

– Se on urbaania asumista loistavalla paikalla Kirjastopuiston vieressä, Juntunen määrittelee.

Vastaavanlaista hybridirakennusta ei Vantaalle ole koskaan aiemmin tehty. Vain päiväkodin piha on tehty entisen pysäköintitason katolle Tikkurilassa.

– Tämä on iso ja monimutkainen talo. Siinä on paljon erikoisia piirteitä, kuten pienehköt kerrostalot rakennuksen katolla, Juntunen kuvaa.

Hanke on jaettu niin, että kaupungin tytäryhtiö VTK Kiinteistöt vastaa urakan kilpailutuksesta ja on toimitalon rakennuttaja. Kaupunki tulee uusiin toimitiloihin vuokralle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

– Asunnot tekee kilpailutuksen voittaja omaan lukuunsa myytäväksi.

Hankkeen julkinen kaikille avoin kilpailutus alkoi noin vuosi sitten. Sitä ennen kaupunginhallitus oli valinnut asuntoja sisältävän kaavaluonnosehdotuksen jatkosuunnittelun pohjaksi.

Hanke on nyt edistynyt.

– Tarjousmenettelyyn osallistuvat rakentajat ja suunnittelijat valittiin keväällä ja neuvotteluja on käyty heidän tekemien alustavien tarjousten pohjalta, Juntunen kertoo.

Hän ei voi tässä vaiheessa sanoa keitä tai edes kuinka monta toteuttajaa on mukana.

– Lopullisen tarjouksensa he tekevät tammikuussa.

Arviointiryhmä puntaroi tarjouksia ja pisteyttää ne ensin laadun perusteella. Sen jälkeen avataan hintakuoret ja valitaan kokonaistaloudellisesti paras toteutusvaihtoehto.

Arviointiryhmä tekee valittavasta toteuttajasta esityksen VTK:n hallitukselle, joka lopulta päättää tarjouskilpailun voittajan. Juntunen arvioi, että päätös tehdään maaliskuussa. Maalis-huhtikuussa myös kaavamuutos voisi olla hyväksytty.

– Sen jälkeen alkaa valitun urakoitsijan kanssa yhteissuunnittelu. Hankehan on KVR-urakka eli kokonaisvastuu-urakka.

Se tarkoittaa, että urakoitsija vastaa sekä suunnittelusta että rakentamisesta.

Juntunen laskee vielä, että rakennusluvan saamiseen menee puolisen vuotta.

– Rakentamaan päästään toukokuussa -22 ja se kestää enintään kolme vuotta. Rakennusaika tarkentuu myöhemmin.

– Kaupungin työntekijät pääsisivät muuttamaan uusiin tiloihin kesällä 2025.

Kilpailuohjelman mukaan kaupunginhallitus on määritellyt VTK:n osuudeksi 60 miljoonaa euroa eli sen enempää toimitalo ei saa maksaa.