Koronaviruksen aiheuttama töiden loppuminen kiritti vantaalaisyrittäjää keksimään taas uusia tulonlähteitä – yksi niistä on venekahvila

Yrittäjä Olavi Kumpulaisella on ollut hurja vuosi, jota leimaa yrittämisen sovittaminen korona-aikaan ja myös taudin sairastaminen.

Kumpulaisen KumpuAir pesee, kiillottaa sekä pinnoittaa lentokoneita ja tekee turvatarkastuksia, joten työt loppuivat, kun koronaviruspandemia pysäytti lentoliikenteen lähes kokonaan keväällä.

Mutta Kumpulainen ei ole luovuttaja ja hänellä on aiemminkin ollut vastoinkäymisiä, jotka johtuvat muista kuin omista toimista. Kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan viisi vuotta sitten, EU:n Venäjään kohdistamat talouspakotteet veivät Kumpulaisen firmalta liikelennot.

Sitten Olavi ja Olga Kumpulainen perustivat Hakunilan Kirppiksen, mutta sen he ovat jo myyneet uudelle yrittäjälle.

Tänä keväänä piti taas kehittää jotain uutta.

– Mietimme, mitä ihmettä tehdään, kun lentokentältä ei tule ensimmäistäkään työtarjousta, Kumpulainen kertaa.

Sitten Kumpulaiset keksivät muuttaa Kumpu Groupiin kuuluvan Infradex-yrityksen veneen kahvilaksi. Normaalisti 15-metrisellä, kaksikerroksisella veneellä esitellään yrityksen maahantuomia lämpökameroita muun muassa pelastuslaitoksille.

Kahvilalupa tuli Helsingin kaupungilta nopeasti ja vene lähti seilaamaan Helsingin rannoille hyvällä menestyksellä. Muita kahviloita oli vähemmän auki ja sää suosi ulkoilua. Kahvilavene tarjosi myös kesätyötä perheen lapsille.

Kumpulainen keksi lisäksi kouluttaa kolme KumpuAirin työntekijää palo- ja luukkuvartijoiksi, jotta heidän työnsä jatkuisi.

– Palovartijoita tarvitaan muun muassa hitsaustöissä palojen valvojina ja luukkuvartijoita laivojen vaarallisten aineiden puhdistustöissä.

Vartijoiden työssä on paljon samaa kuin lentokoneiden turvatarkastuksissa.

– Koulutus sopi tosi hyvin meidän työntekijöille.

Kumpulainen itse on lentäjä sekä lentokonemekaanikko ja haluaa muistuttaa, että hän sai eväät nykyisiin yrityksiin toimiessaan aiemmin lähetyslentäjänä.

Kesällä Kumpulaiset lähtivät katsomaan Olgan sairasta äitiä Krimille. Matkasta seurasi molemmille koronavirustartunta ja heidän lapsensa joutuivat ottamaan venekahvilasta suuremman vastuun.

Pariskunta selvisi taudista noin kuukauden sairastamisella. Sairaalahoitoon ei tarvinnut turvautua eikä jälkisairauksia tullut, mutta pääkipua Kumpulainen kuvaa armottomaksi.

Venekahvila aloittaa taas säiden salliessa ja Kumpulainen luottaa myös siihen, että lentoliikennekin toipuu vähitellen.

Vuoden yrittäjä

Muuntautumiskyky palkittiin

Vantaan Yrittäjät valitsi Itä-Hakkilassa ja osan vuodesta myös Espanjan Aurinkorannikolla asuvan Olavi Kumpulaisen Vuoden yrittäjäksi.

Yrittäjäyhdistyksen hallitus pitää erityisen merkittävänä, että Kumpulainen pystyi korona-aikana osoittamaan muuntautumiskykyä ja kehittämään uusia liiketoimia.

Kumpulainen omistaa Kumpu Group Oy:n, johon kuuluvat KumpuAir ja Infradex.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut