Tulli tutki kakkukynttilät: Kaikki olivat määräysten vastaisia – "Ulkonäköön panostettu turvallisuuden kustannuksella"

Pöytäkynttilät täyttivät pääosin turvallisuusmääräykset. Tulli
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Kaikki kakkukynttilät osoittautuivat määräysten vastaisiksi Tullin tutkimuksessa. Pöytäkynttilät sen sijaan täyttivät turvallisuusvaatimukset lähes poikkeuksetta.

Tullilaboratorio tutki tänä syksynä 44 erilaista kynttilätuotetta. Kaikki 15 tutkittua kakkukynttilää todettiin määräysten vastaisiksi.

Yleisin kakkukynttilöissä havaittu virhe oli steariinin valuminen pian kynttilän sytyttämisen jälkeen. Tullin mukaan elintarvikkeeseen valunut kynttilämassa pilaa kakun ja voi jopa aiheuttaa haittaa terveydelle. Harvoissa kakkukynttilöissä oli steariinin valumisen estävä jalusta, tai jalusta oli liian pieni.

Joissakin kakkukynttilöissä liekin todettiin olevan liian korkea, ja joissakin lanka katkesi kesken palamisen. Kytevää lankaa voi tippua elintarvikkeeseen tai alustalle, joka voi syttyä palamaan.

Palava kaatuva lanka voi myös sytyttää kynttilämateriaalin palamaan, kuten eräälle kimalteella päällystetylle kakkukynttilälle tapahtui.

Joidenkin eläimiä tai hedelmiä muistuttavien kakkukynttilöiden ulkokuori syttyi testattaessa palamaan, ja koiran muotoinen kakkukynttilä aiheutti allaspalon. Allaspalo tarkoittaa höyrystyneen steariinin palamista, jolloin tuli voi kasvaa vaarallisen korkeaksi ja kuumaksi.

– Vaikuttaa siltä, että kakkukynttilöissä on panostettu ulkonäköön ja houkuttelevuuteen turvallisuuden kustannuksella, arvioi tullikemisti Kaisa Koistinen tiedotteessa.

Kaikki tutkitut kakkukynttilät oli valmistettu Kiinassa. Joidenkin pakkausmerkinnöissä oli puutteita. Pakkausmerkinnöillä on tarkoitus muun muassa ohjeistaa tuotteen turvallista käyttöä.

Kaikki Tullin tutkimat kakkukynttilät olivat määräysten vastaisia. Tulli

Pöytäkynttilät osoittautuivat tutkimuksissa pääosin määräysten mukaisiksi.

Muutamien kynttilöiden sydänlangat hehkuivat liian pitkään sammuttamisen jälkeen. Neljän kynttilän pakkausmerkinnöistä löytyi huomautettavaa, sillä niiden käyttöohjeet ja varoitukset olivat osin virheellisiä, eikä yhden kynttilän pakkauksessa mainittu sen sisältävän hajusteita.

Parin pöytäkynttilän tutkimukset ovat yhä kesken. Kaikki tähän mennessä määräysten vastaisiksi todetut pöytäkynttilät on valmistettu EU:n ulkopuolella, kertoo Tulli.

Tulli valvoo, että kynttilät vastaavat niille asetettuja turvallisuusvaatimuksia kynttilätuotteita koskevien standardien mukaisesti.

Tullilaboratoriossa kynttilöistä testataan niiden paloturvallisuutta ja tarkistetaan, että niihin on merkitty vaaditut turvallisuustiedot. Merkintöjen kohdalla huomioidaan myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin antamat ohjeet.

Suomeen tuodaan vuosittain noin 10 miljoonaa kiloa kynttilöitä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut