Ruokajätit varautuvat ennätyskoviin jouluruuhkiin – Kauppojen aukiolot laajenivat myös Vantaalla

Kulutus: Monet ruokakauppojen palvelutorit palvelevat ennen joulua normaalia laajemmilla aukioloajoilla.

Jumbon K-Citymarketissa joulukukkia katseleva Virpi Koskinen on jo hankkinut suurimman osan pukinkonttiin päätyvistä lahjoista.

– Olen ostanut lahjoja pikkuhiljaa ympäri vuoden. Enää ei ole pieniä lapsia, joten lahjoja hankitaan vähemmän.

Koronaepidemialla on jonkin verran vaikutusta Koskisen ostoskäyttäytymiseen joulun alla.

– Ehkä sitä tulisi muuten luuhattua enemmän kaupoissa.

Ystävänsä Jenni Mikkosen kanssa Jumboon tullut Koskinen ei hanki perinteisiä jouluruokia, vaan pöytään katetaan omalle juhlaseurueelle mieluisia herkkuja. Juhlaruoat ostetaan kaupasta vasta päivää ennen aattoa.

Puolilleen täynnä olevia ostoskärryjä Jumbossa työntävä Sirpa Pailokari olisi viikon päästä Teneriffalla, jos korona ei olisi muuttanut suunnitelmia. Viiden viikon matkan peruuntuminen harmittaa, mutta koronaepidemia ei estä joulusta nauttimista kotona.

Oman hyvinvoinnin lisääminen ruokailun merkeissä korostuu.

– Lahjoja on ostettu ja kinkku, miehensä kanssa ostoksilla oleva Pailokari sanoo.

Vaikka jouluherkkuja on jo hankittu, osan ruokaostoksista Pailokari tekee juuri ennen aattoa.

Pääkaupunkiseudun ruoka- ja tavarakaupat valmistautuvat kaikkien aikojen vilkkaimpaan joulukaupankäyntiin. Vilkkaus johtuu HOK-Elannon Prisma ketjujohtaja Anu Tuomaalan ja Keskon Etelä-Suomen aluejohtajan Timo Heikkilän mukaan siitä, että koronarajoitusten vuoksi moni jää pääkaupunkiseudulle viettämään joulua, eikä lähde sukuloimaan maakuntiin.

– Joulukauppa on merkittävässä roolissa ympäri Suomea. Silloin ei tehdä mitään ylimääräisiä remontteja tai muutakaan, Heikkilä sanoo.

Sen lisäksi matkarahat ovat säästyneet, ja kaupan alan johtajat uskovat, että ne satsataan nyt jouluruokiin ja -ostoksiin. Se voi tarkoittaa pitkiä jonoja kaupoissa ennen joulua.

– Nyt kun matkustaminen on hyvinkin rajallista, uskomme, että oman hyvinvoinnin lisääminen ruokailun merkeissä korostuu, Heikkilä arvelee.

Heikkilä ja Tuomaala kannustavat hyödyntämään kauppojen laajoja aukioloajoja jouluostoksissa.

– Ruuhkia tasaa se, jos jokainen jo hyvissä ajoin varautuu jouluun, eikä jätä kaikkia ostoksia viimeisiin päiviin. Hyvin säilyviä tuotteita voi ostella jo nyt joulua ajatellen, niitä on hyvin tarjolla, Anu Tuomaala vinkkaa.

Tuoretuotteet, kuten vaikkapa joulupöydän kala täytyy ostaa lähellä h-hetkeä.

– Siksi myös palvelutorit palvelevat normaalia laajemmilla aukioloajoilla, Tuomaala sanoo.

Hän uskoo, että jouluviikon maanantain, tiistain ja keskiviikon lisäksi myös edeltävä viikonloppu voi olla vilkas. Jos ruuhkilta haluaa välttyä, ovat myöhäisilta, yöaika tai varhainen aamu yleensä hiljaista aikaa kaupoissa.

Kauppaketjujätit uskovat, että verkkokaupan osuus on joulunakin merkittävä, mikä osaltaan tasaa ruuhkia.

– Uskon, että verkosta ostetaan monia perustuotteita, mutta varmasti tuoretuotteita, mitä perinteisesti palvelutorilta ostetaan, halutaan käydä myös itse valitsemassa, Tuomaala pohtii.

Keväisenkaltaista hamstrausilmiötä ei ole nähtävissä.

– Keväällä lyötiin niin sanotusti ennätyksiä. Kevään myyntivolyymit eivät olleet joulun luokkaa, vaikka kovat olivatkin. Se oli silloin jotain todella poikkeavaa, ja toivon, että samanlaista ilmiötä ei joulun alle tule. Tavaraa kyllä riittää. Mitään merkkejä hamstrausbuumista ei ole, Tuomaala sanoo.

Lisää 24/7-aukioloja Vantaalla

Jumbon ja Tikkurilan Prisma ovat 16. joulukuuta alkaen avoinna 24/7 jouluaattoon asti. Jouluaattona ne sulkeutuvat kello 18.

Joulupäivänä Prismat ovat avoinna klo 10–21.

Tapaninpäivänä palataan normaaliin 6–24 aukioloon.

Tammiston K-Citymarket ja K-Supermarket Yliveto ovat normaalistikin avoinna palvelutiskejä lukuun ottamatta 24/7. K-Citymarket Koivukylä avaa ovensa yöksi 14. joulukuuta alkaen, K-Citymarket Jumbo 18. joulukuuta alkaen. Molemmat kaupat palvelevat 24/7 aina jouluaattoon asti.

Lidl kertoo sulkevansa Suomen kaikki myymälät joulupäiväksi. Aattona ketju palvelee klo 16 asti ja myymälät aukeavat jälleen Tapanina.

K-Citymarket Jumbo ja K-Supermarket Yliveto avaavat palvelutiskinsä palvelemaan myös yöaikaan koko jouluviikoksi 21.–24. K-Citymarket Vantaa Koivukylä avaa palvelutiskinsä ympärivuorokautisesti 22.–23. joulukuuta.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut