Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on ollut jo useita viikkoja maan kärkeä. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Maanantaina Vantaan ilmaantuvuusluku oli 243 ja siinä näyttäisi olevan havaittavissa hienoista laskua, sanoo Vantaan tartuntatautien ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Hän ei kuitenkaan menisi vielä tuulettamaan tautimäärän kääntymistä laskuun, sillä todettujen tartuntojen määrä vaihtelee päivittäin. Vielä ollaan liukkaalla jäällä.

– Mitään varmaa ei pysty sanomaan.

Vantaan ilmaantuvuusluvut eivät ole aivan tarkkoja, koska Helsinki-Vantaan lentoaseman tartuntamäärät "sotkevat" tuloksia. Vantaalle lentävä voi viettää aikaansa täällä, mutta ei välttämättä asu Vantaalla, joten heitä ei lasketa "Vantaan tartuntoihin".

– Siten Vantaan todellinen ilmaantuvuusluku on hieman suurempi.

Tartuntamäärät voivat vaihdella paljonkin eri päivinä. Esimerkiksi perjantaina 18. joulukuuta koronvirus löytyi Vantaan testeissä yhteensä 82 henkilöllä, joista 53:n kotikunta on Vantaa. Lauantaina 19. joulukuuta tartuntatapauksia oli 53, joista 25 vantaalaisilla.

Myös näytteidenottomäärä vaihtelee. Viikonloppuna 19.–20. joulukuuta Vantaalla otettiin noin 600 koronatestiä päivässä, kun maanantaina 21. joulukuuta vastaava luku oli yli 1 000.

Joulun lähestyminen näyttäisi lisänneen testi-intoa, jotta pyhinä voi tavata läheisiä turvallisemmin mielin negatiivinen testitulos taskussa.

– Joulunpyhinä näytteisiin mennään varmaankin huonosti, vaikka oireita olisikin, Valtonen arvioi.

Siksi mahdollisen käänteen parempaan näkee vasta loppiaisen jälkeen.

Tiistaihin mennessä Vantaalla on todettu yhteensä 3 588 koronavirustartuntaa.

Lue myös: Terveysasemat sulkeutuvat keskiviikkona – Koronaneuvontapuhelin päivystää jouluna kello 8–16

Vantaan uusin koronatestipaikka avattiin Martinlaaksoon

"Virus kyllä käyttää kaikki keinot päästäkseen leviämään" – rokotukset koronaa vastaan alkavat joulun jälkeen