Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Kuusen latvatähtien menekistä kasvoi merkittävä ja yhä toimiva joulukoristeyritys – Weisteen joulukoristeita koottiin ja pussitettiin kodeissa Helsingin maalaiskunnassa

1920-luvun Helsingissä seurattiin muotivirtauksia ja kaupunkilaiset halusivat koristella kotinsa jouluksi. Kalle Weiste piti paperikauppaa keskustassa ja sai joulun alla myyntiin myös pienen erän joulukuusen latvatähtiä.

Latvatähdet möivät hyvin, mutta kilpailevan yrittäjän takia maahantuonti oli hankalaa. Niinpä Kalle päätti alkaa valmistaa eurooppalaisten esikuvien mukaisia hopealankakoristeita kotonaan Abrahaminkadulla ja pienissä vuokratiloissa Kluuvikadulla.

Hän oli kierrellyt Saksassa hankkimassa tietoa materiaaleista ja valmistusmenetelmistä ja onnistui tuomaan mukanaan Suomeen käsikäyttöisen punoskoneen.

Kasvavan kysynnän takia Kalle Weiste joutui siirtämään tuotannon Helsingin maalaiskunnan puolelle 1926. Pukinmäestä löytyi toiminnalle sopivat tilat ja tontti.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on muutamia vanhoja kuvia Weisteen tehtaalta ja tietenkin myös vantaalaisista kodeista tuttuja joulukoristeita kuten joulupalloja, lamettaa, ikkunakoristeita ja tonttuja.

Vuodelta 1927 peräisin olevassa kuvassa kootaan oksakoristeita ja latvatähtiä puutalon yläkertaan perustetussa käsityösalissa. Lisäksi koristeita koottiin ja pussitettiin niin Weisteiden kuin myös alueen muissa kodeissa.

Suuremmat tehdastilat valmistuivat pian kuvanottohetken jälkeen 1931 ja toiminta monipuolistui. Sotavuosina koristetuotanto oli säännöstelyn takia tauolla, mutta tehtaan hopealangasta valmistettiin erilaisia nyörejä ja nauhoja, joita käytettiin esimerkiksi kunniamerkeissä.

Suureksi kasvaneella Weisteen tehtaalla on vielä tänäkin päivänä toimintaa Pukinmäessä. Alue liitettiin osaksi Helsinkiä vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .