Syyslukukaudella karanteenissa on ollut 3 300 henkilöä – Kaupunki: Tartuntariski kouluissa ja päiväkodeissa on pieni

3 300 henkilöä on saanut karanteenipäätöksen vantaalaisissa kouluissa tai varhaiskasvatuksessa tapahtuneiden altistumisten vuoksi. Marika Lumme

3300 henkilöä on määrätty Vantaalla karanteeniin syyslukukauden aikana varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa tapahtuneiden korona-altistumisten vuoksi.

Espoossa karanteeniin on määrätty yli 6 000 ja Helsingissä noin 13 000 lasta, nuorta tai henkilökunnan jäsentä.

Valtaosa altistuneista oppilaista ja henkilökunnasta ei ole sairastunut karanteenin aikana, kaupunki tiedottaa.

Koronavirusseulontoja on järjestetty 11 oppilaitoksessa (peruskoulut ja toinen aste) ja neljässä päiväkodissa syyslukauden aikana.

Seulontoja on kohdennettu korkean riskin tilanteisiin.

Seulonnoissa testataan systemaattisesti esimerkiksi kokonaisia luokkia tai ryhmiä tai jopa koulu. Näitä ovat tilanteet, joissa on epäilty jatkotartuntaa tai joko on ollut useita tartuttavia henkilöitä tai tartuttava henkilö on ollut useita päiviä paikan päällä, eli altistus on katsottu merkittäväksi.

Siinä missä normaalisti testataan vain oireisia henkilöitä, seulonnoissa myös oireettomia oppilaita ja henkilökunnan jäseniä kutsutaan testeihin.

Vantaalla seulontoihin on ohjattu arviolta 1 300 henkilöä. Tarkkaa lukumäärää seulontaan osallistuneista ei ole saatavilla.

Positiivisten testitulosten osuus seulotuista on vaihdellut suuresti riippuen seulottavien määrästä ja tiedossa olevan altistuksen suuruudesta.

Valtaosassa yksittäisten luokkien seulonnoissa positiivisen testituloksen saaneita henkilöitä on ollut muutamia, joissakin ei yhtään.

Poikkeuksena on Rekolanmäen koulu, jossa 58 seulotusta löytyi kuusi oireetonta positiivisen testituloksen saanutta (10 prosenttia seulotuista).

Laajempia seulontoja on toteutettu Lehtikuusen ja Kilterin yläkouluissa.

Lehtikuusen koulun seulonnassa löytyi seitsemän positiivista (1 preosenttia) ja Kilterin koulussa 33 positiivista (7 prosenttia) seulotuista.

Kilterin koulussa todettiin yhteensä 51 tapausta, joista 18 oli oireettomia.

Seulontatestausta on tehty pääosin epäiltyjen jatkotartuntojen yhteydessä.

Kyse on siten lähtökohtaisesti korkean tartuntariskin tilanteista ja oletuksena on ollut, että tartuntoja löytyy laajasti.

Luvut eivät tästä syystä kuvaa keskimääräistä korona-altistustilannetta.

Pääosa seulonnoista on tehty ennen koronaohjeiden tiukentamista.

Sittemmin toimia on tehostettu ja esimerkiksi annettu maskisuositus toiselle asteelle, yläkouluihin sekä henkilökunnalle ja toisen asteen oppilaitokset ovat siirtyneet etäopetukseen.

Tartuntariski kouluissa on seulontatulostenkin perusteella pieni, todetaan kaupungin tiedotteessa.

Varhaiskasvatus- ja kouluympäristöön liittyviä jatkotartuntoja on todettu vain pienellä osalla altistuneista.

Tartuntariski koulussa altistumisen jälkeen on selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa.

Aikuisten tartunnat olivat suurimmaksi osaksi peräisin varhaiskasvatus- tai kouluyhteisön muilta aikuisilta.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa, että tartuntariski koulussa altistumisen jälkeen on selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa.

THL on kerännyt syyslukukauden alusta lähtien valtakunnallisesti tietoa kouluissa ja päiväkodeissa esiintyneistä koronavirusaltistumisista ja jatkotartunnoista.

Lue vielä: Vantaa keskittää päivähoitoa joululoman ajaksi – OAJ: Ryhmiä ja päiväkoteja ei saa yhdistää

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut