Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilotulitteiden suosio on laskenut viime vuosina, myyntipisteitäkin on aiempaa vähemmän

Koronaepidemia ei juuri vaikuta suomalaisten päätöksiin käyttää ilotulitteita vuoden vaihtuessa, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Ilotulitteiden vetovoima on kuitenkin hiipunut muutamien viime vuosien aikana.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kyselyn mukaan kolmetoista prosenttia suomalaisista aikoo käyttää vuodenvaihteessa ilotulitteita.

Valtaosa, 89 prosenttia, kertoo käyttävänsä suojalaseja ja 67 prosenttia ilmoittaa lukevansa käyttöohjeet.

Suojalasien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on ollut pakollista yli kymmenen vuotta.

– Suojalasien käyttö vähentää selvästi silmävamman riskiä ja vamman sattuessa sen vaikeusastetta, sanoo Tukesin tiedotteessa professori Tero Kivelä HYKSin Silmätautien klinikalta.

Viime vuodenvaihteessa viisi henkilöä sai silmävammoja uudenvuoden ilotulitteista. Heistä neljällä ei ollut suojalaseja.

Vuosi sitten ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu.

Tukesin mukaan ilotulitteiden sallittu käyttöajankohta oli monille vastaajille epäselvä ja osa vanhemmista aikoi hankkia ilotulitteita lasten käyttöön, mikä on lainvastaista.

Vain vähän yli kolmannes kaikista vastanneista tiesi mihin kellonaikaan ilotulittaminen on sallittua, 24–34 -vuotiaista ajankohdan tiesi 41 prosenttia.

Seitsemän prosenttia vastaajista sanoi koronatilanteen vaikuttavan päätökseensä ampua ilotulitteita uutenavuotena.

Yli puolet heistä, jotka sanoivat koronatilanteen vaikuttavan päätökseensä, kertoi jättävänsä ilotulitteet kokonaan ampumatta vuodenvaihteessa.

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02.

Kun nyt 13 prosenttia aikoo ampua ilotulitteita, kolme vuotta sitten eli 2017 luku oli 25 prosenttia.

Suosituinta ilotulitteiden ampuminen oli 35-49 -vuotiaiden keskuudessa ja seuraavaksi eniten 15-24 -vuotiaiden keskuudessa.

– Ilotulitteiden suosio on tutkimuksen mukaan selvästi laskussa, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko tiedotteessa.

Kokko lisää, että toimialalta saatujen tietojen mukaan ilotulitteiden myyntipisteitä on aiempaa vähemmän.

– Myös ilotulitetenttejä, jotka ovat pakollisia myyntipisteiden vastuuhenkilöille, on suoritettu huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Alle kymmenen prosenttia vanhemmista sanoi ostavansa ilotulitteita alaikäisten lasten käyttöön. Tukes muistuttaa, että ilotulitteiden käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta, joten alaikäiselle ilotulitteita ostava syyllistyy lain rikkomiseen.

Kotona tulittaessakaan ilotulitteita ei saa antaa alle 18-vuotiaiden käyttöön.

Tukesin kysely tehtiin puhelinhaastatteluin joulukuussa ja vastaajia oli noin tuhat.

Lue lisää: Helsingin pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen näiltä alueilta – mukana yksi uusi tori ja puisto

Lue lisää: Roskispalot ovat usein tahallista ilkivaltaa uutenavuonna – rakettihässäkässä ilotulite voi päätyä myös parvekkeelle tai terassin alle