Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan pientaloalueille nousi satakunta luhtitaloa ennen kuin virkamiehet havahtuivat – "Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa"

Ilmiö: Kiitos virkamiesten "heräämisestä" kuuluu kaupunkisuunnittelujohtajan mukaan asukkaille.

Vantaalle on valmistunut ja valmistuu jatkuvasti kaksikerroksisia pienkerrostaloja alueille, joilla on aiemmin ollut vain omakotitaloja ja rivitaloja. Talot ovat niin kutsuttuja luhtitaloja, joissa on tyypillisesti vain pieniä asuntoja.

Rakennuslupapäällikkö Ilkka Rekonen vahvistaa luhtitaloja valmistuvan pääkaupunkiseudulla nimenomaan Vantaalle, koska asemakaava mahdollistaa niiden rakentamisen.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine täsmentää, miksi Vantaa on luhtitalojen luvattu kaupunki.

– Vantaalla on paljon vanhoja alueita, jotka on määritelty asuinrakennusten korttelialueeksi. Kaavoissa on merkintä A, joka sallii niin omakotitalojen, paritalojen, rivitalojen kuin luhtitalojen eli pienkerrostalojen rakentamisen.

Kaava ei ole elänyt yhteiskunnan muutosten mukana.

– Aikoinaan asemakaavaa laadittaessa ei luhtitaloilmiöstä ollut mitään tietoa, eikä silloin liikkeellä ollut nykyistä määrää sijoittajia, jotka haluavat ostaa pieniä asuntoja, Laine sanoo.

Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa.

Laine myöntää, että kaupungin virkamiehillä kesti liian kauan ennen kuin luhtitaloilmiöön havahduttiin.

– Siinä vaiheessa, kun tähän kaupungilla herättiin, niin luhtitaloja oli Vantaalla jo satakunta.

Ilmiön toivat virkamiesten tietoisuuteen asukkaat.

– Kiitos havahtumisesta kuuluu asukkaille. Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa, Laine sanoo.

Rakennuslupakäytännöissä on Laineen mukaan ollut korjattavaa ja korjausliikkeisiin on ryhdytty.

– Jatkossa pyrimme kaavoituksessa entistä paremmin ennakoimaan yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset.

Edelleen ongelma on se, ettei kaava kiellä pienkerrostalojen rakentamista. Niiden rakentamista pientaloalueille voidaan kuitenkin suitsia sillä, ettei sallita esimerkiksi pysäköintipaikkojen määrästä poikkeamista.

– Poikkeamista ei enää juurikaan hyväksytä, jos kyseessä on ympäristöön merkittävästi vaikuttavista määräyksistä tinkiminen. Poikkeaminen hyväksytään, jos se tuo parannusta ympäristöön.

Alueiden asukkailta saatu pienkerrostalojen rakentamista koskeva palaute on ollut Laineen mukaan hyvin huolestunutta.

– Asukkaat ovat pettyneitä ja kysyvät, eikö kaupunki voi tehdä ilmiölle mitään. Valitettavasti osa palautteesta on tullut liian myöhään siinä vaiheessa, kun rakennuslupa on jo pitkällä.

Pienkerrostaloja on valmiina ja rakenteilla omakotialueille muun muassa Hiekkaharjussa, Kuninkaalassa, Myyrmäessä ja Viertolassa.

Hiekkaharjun omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Robert Kullström toteaa asukkaiden suhtautuvan ilmiöön hyvin negatiivisesti.

– Pienkerrostalot rikkovat alueen luonteen. Ihminen joka muuttaa pientaloalueelle, tekee sen osittain siitä syystä, että saa vähän etäisyyttä muihin ja oman asumisen rauhan. Hän on yleensä valmis myös maksamaan siitä.

Kullström korostaa omakotiasukkaiden toivovan kaupungin varmistavan pientaloalueiden säilymisen.

– Kaavoituksella tulisi jatkossa varmistaa selkeä jako pientaloalueisiin ja kerrostaloalueisiin ja myös alueiden pysyminen sellaisina. Kun omakotitalon naapuriin rakennetaan kerrostalo, laskee se omakotitalon arvoa ja viihtyisyyttä.

Ongelmana on niin Kullströmin kuin Laineen mukaan myös se, että pienistä asunnoista koostuvissa pienkerrostaloissa voidaan harjoittaa ei-luvanvaraista majoitustoimintaa.

– Sellaisesta on Vantaalla esimerkki. Onneksi toiminta saatiin loppumaan, Laine sanoo.