Katseet seinille! – Nyt kannattaa lähteä katutaidekierrokselle lähiöön

Pensamiento Propio on taiteilijapariskunta Douronen teos Virtakuja 2:ssa Myyrmäessä.. Sanna Jokela
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Kun museot ja galleriat ovat suljettuina on hyvä hetki suunnata lähiöön ja nostaa katse seinille. Niiltä löytyy värikkäita seinämaalauksia eli muraaleja.

Usein aiheina ovat luonto. Seiniltä löytyy jaguaari, joutsen, kettu, karhu ja ahven.

Ihmishahmoista löytyy marjoja ampuva jousimies, lähiöiden asukkaita ja kas, Ansa Ikonen.

– Pyrimme siihen, että maalauksissa näkyy paikallisuus, historia tai ympäristö ja että teos sopii värimaailmaltaan ympäristöön, sanoo tuottaja Jenni Väisänen Street Art Vantaasta, joka on tuottanut lähes kaikki Vantaan suuret seinämaalukset.

Usein asukkaat otetaan mukaan teosten aiheiden ideointiin.

Seinämaalauskierrokselle on syytä suunnata joko Myyrmäkeen, Havukoskelle, Hakunilaan tai Länsimäkeen. Jokaisessa neljässä lähiössä on näyttäviä maalauksia kävelymatkan päässä toisistaan.

Tässä Vantaan Sanomien vinkit muraalikierrokselle:

Myyrmäki, Martinlaakso

Myyrmäki on pääkaupunkiseudun ensimmäinen katutaidekaupunginosa, josta löytyy yli 70 katutaideteosta, joista suuri osa on Myyrmäki-liikeen tuottamia.

Kierros kannattaa aloittaa seinämaalauksin kirjaillulta juna-asemalta.

Radan länsipuolen kolmen maalauksen kokonaisuus on chileläisen pariskunnan Cynthia ”Cines” Aguilera ja Sammy ”Jekse” Espinoza tekemä. Suurimmassa maalauksessa oikealla oleva naisen pää kuvastaa miehen unelmia.

Kerrostalojen keskellä osoitteessa Kivikirveenkuja 4 leiskuu belgialaisen katutaitelijan Pso Manin mahtipontinen teos joutsenesta ja ahvenesta. Maalaus syntyi Suomen satavuotisjuhlavuonna ja taiteilija halusi maalta seinälle kansalliseläimistämme ahvenesta ja joutsenesta.

Belgialaisen katutaiteilijan Pso Manin teos istuu hyvin alueen kerrostalojen värimaailmaan. Muraali on ositteessa Kivikirveenkuja 4. Sanna Jokela

Myyrmäen näyttävimpiä muraaleita on Virtakuja 2:n Pensamiento Propio, jonka taiteilijapariskunta Dourone maalasi vuonna 2017.

Vaskivuoren lukiota vastapäätä olevan teoksen nimi tarkoittaa suomeksi omaa ajattelua.

Talvella teos oli hetken aikaa valaistu, jolloin teos pääsi ilahduttamaan jopa pimeimpänä vuoden aikana.

Martinlaakson puolella kannattaa käydä katsomassa katutaitelija Aryzin muraali (Laajaniitynkuja 5), jonka kipot ja kannut muistuttavat asetelmamaalausta.*

Martinlaaksosta löytyy myös Maikki Rantalan ja Sara Multasen talon päädyssä istuva naishahmo (Raappavuorenrinne 2), joka on kuin satukirjan kuvituksesta.

Talon asukkaat toivoivat, että kukkulalla sijaitseva Raappavuori näkyisi muraalissa, ja niinpä naisen koukussa lepäävä polvi muodostaa puiden ja kasvien reunustaman kukkulan.

Myyrmäen katutaidekartan voi ladata omalle kännykälle sovelluskaupasta nimellä Nomadi ja sieltä Myyr York Street Art City. Sovelluksesta löytyy kymmeniä maalauksia.

Martinlaaksossa osoitteessa Laajaniitynkuja 5 on Aryz-nimisen katutaiteilijan seinämaalaus. * Sanna Jokela

Havukoski

Vantaan uusimmat seinämaalaukset löytyvät Havukoskelta lähellä Koivukylän asemaa.

Konttitie 6:ssa kannattaa katsastaa kuvataidekasvattaja ja taiteilija Minttu Pyykkösen muraali. Teoksen aihe nousi rakennuksessa toimivan asukastila Tuulikontin kävijöiden toiveista. Pyykkösen ensimmäinen seinänpäätymuraali on hänen tulkintansa modernista paimenesta ja eläimistä.

Samassa osoitteessa on Peetu Pasasen kaksiosainen abstraktimuraali, joka ulottuu kerrostalon seinänpäädystä viereisen talon sokkeliin.

Terhi Ekebomin tiikerinratsastaja, Miila Westinin peura ja Maikki Rantalan abstrakti maalaus sijaitsevat Rautkallionkatu 3:ssa yhdessä päiväkotilasten lintujen kanssa.

Meksikolaisen Remix Unon jaguaari-muraali taas kurkkii Marjatta-Säätiön seinästä osoitteessa Eteläinen Rastitie 12. Säätiö on antanut seinäpintansa usean muraalin alustaksi ja niistä muodostuu helposti kierrettävä kokonaisuus.

Meksikolainen Ane Alvarez ikuisti vanhusten palvelutalon henkilökunnan ideasta seinään kaksi SF-Filmin ikonia, Ansa Ikosen ja Tauno Palon. Ansa on nurkan toisella puolella, Tauno toisella.

Kanadalainen Emily Readin spray-pulloista taas syntyi palvelutalon sokkeliin eteerinen teos saimaannorpasta. Teos on osa taiteilijan teossarjaa “Not So Hopeless” uhanalaisista eläimistä.

Jesse Pasasen teos palvelutalon viereisessä alikulkutunnelissa tuo palvelutalon asukkaille ja muille kulkijoille “suvipäivän tuntua ja valoa pimeään”.

Teoksen järvimaisema, koivut, linnut ja vedenalainen näkymä vastaavat palvelutalon asukkaiden toiveisiin.

Hakunila

Hakunilassa kierros on hyvä aloittaa ostarin sokkeloista. Kahdessa tasossa ja osin katettua ostaria (Laukkarinne 2) ovat maalanneet Tanja Valta, Laura Lehtinen ja Essi Ruuskanen.

Anetta Lukjanovan muraalissa koreat ukkofasaanit tepastelevat jonossa Hakunilantie 52:ssa.

Ostarin edustalla on Taneli Stenbergin teos Plan pie. Ostarin roskaprässien taakse kiinnitettyihin levyihin maalattu teos käsittelee roskaamista. Malleina taiteilijalla oli kaksi hakunilalaista lasta, jotka päätyivät teokseen pyöränraatojen keskelle.

Ostarilta kannattaa jatkaa Hakunilantietä kohti Kehä III:sta.

Ensimmäisenä vastaan tulee Hiirakkotien poikkikatu. Osoitteessa Hiirakkotie 1 on hollantilaisen Mr. Junen teos, joka on alueen massiivisin muraalikokonaisuus ulottuen kolmelle eri seinäpinnalle.

Hepokuja 4:n tyttö ja karhu, viralliselta nimeltään Super Vision, on hollantilaisen taiteilijapariskunnan suosittu muraali. Teos käsittelee ihmisen vastuuta luonnosta. Yleisö äänesti teoksen hienoimmaksi seinämaalaukseksi Helsingissä ja Vantaalla Helsingin Sanomien järjestämässä kisassa.

Oritie 4:ssä on takajaloilleen noussut Salla Ikosen ori.

Taneli Stenbergin jousimies ampuu marjoja Suunnistajankuja 6:ssa Länsimäessä. Sanna Jokela

Länsimäki

Luonto ja alueen historia ovat vahvasti läsnä Länsimäen seinämaalauksissa.

Kuvataiteilija Maria Kivilaakson käpyteoksessa (Suunnistajankuja 10) on nähtävissä männyn eri vaiheita. Mäntyjä kasvaa myös teoksen edustalla.

Jykevästi maaperässä on kiinni myös Taneli Stenberg marjoja ampuva jousimies (Suunnistajankuja 6).

J-P Köykän muraali kirjastoaukiolla sitä vastoin on värejä räiskyvä abstraktinen maalaus (Suunnistajakuja 4).

Suunnistajankujalta kannattaa lähteä Länsimäentietä kohti Maratontietä. Maratontien ja Länsimäentien alittavien tunneleiden teosten aiheiksi on kerätty tarinoita, muistoja ja kuvia alueen asukkailta.

Maalaukset muistuttavat tyyliltään ryijyjä. Alikulkujen seinämaalaukset ovat usean taiteilijan yhteisteos.

Jutun lähteenä on käytetty Street Art Vantaan nettisivuja ja Vantaan Sanomien aiemmin julkaistuja lehtijuttuja yksittäisistä teoksista.

Juttu on julkaistu alun perin Vantaan Sanomissa 15.4.2020. * Jutussa esiintyvä Martinlaaksossa Laajaniitynkuja 5:ssä sijainnut kerrostalo, jonka seinällä oli Aryzin seinämaalaus, purettiin syksyllä 2020..

Mistä niitä löytyy?

Oheisessa jutussa esitellään muutamia seinämaalauksia neljältä eri alueelta.

Vantaalaisia maalauksia löytyy myös streetartcities.fi , jossa ne on merkitty kartalle.

Myyrmäen katutaidekartan voi ladata omalle kännykälle sovelluskaupasta nimellä Nomadi ja sieltä Myyr York Street Art City. Sovelluksesta löytyy kymmeniä katutaideteoksia Myyrmäen alueelta.

Street Art Vantaan verkkosivuilla on valokuvia, videoita ja tietoja seinämaalauksista ja niiden tekijöistä ja sijainnista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut