Uudenvuoden ilotulitus on monelle koiralle kova stressi, mutta hyvillä valmisteluilla lemmikin oloa voi helpottaa – ja väärillä valinnoilla voi saada aiemmin välinpitämättömänkin koiran paukkuaraksi.
Kokosimme eri tahojen tiedotteista vinkit mahdollisimman miellyttävään uuteenvuoteen koiran kanssa. Vinkit perustuvat vakuutusyhtiö Agrian, lemmikkitarvikeketju Mustin ja Mirrin sekä Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn tiedotteisiin.
1. Älä vie koiraa paikkoihin, joissa raketteja ammutaan.
Ainakin tämä virhe kannattaa jättää väliin.
Ilotulituksen seuraaminen läheltä ei nimittäin opeta koiraa sietämään ääniä, vaan pelko todennäköisesti voimistuu. Tilanne voi pelottaa myös aiemmin paukkuja pelkäämätöntä koiraa niin, että siitä tulee paukkuarka.
2. Ulkoiluta koira hyvissä ajoin.
Ääniarka koira ei välttämättä halua kävellä lainkaan, jos se kuulee rakettien ääntä. Siksi koira kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen kello 18:aa ja jos melua jo kuuluu, kannattaa tehdä vain hyvin pikainen tarpeidentekolenkki. Jos koira on selvästi peloissaan, sitä ei kannata viedä väkisin ulos.
Uudenvuoden jälkeenkin lenkeillä kannattaa olla varovainen, sillä ilotulitteiden jäämät ovat koiralle myrkyllisiä ja juhlijoiden jäljiltä maassa voi olla tassuja vahingoittavia teräviä sirpaleita.
– Eläin haistaa ruudin vielä pari päivää rakettien ampumisen jälkeen, mikä aiheuttaa useissa lemmikeissä jännitystä ja hidastaa palautumista, kertoo tiedotteessa eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä.
3. Varaudu karkaamisyrityksiin.
Jos koira pelästyy raketteja, se voi rimpuilla pakoon, vaikkei yleensä karkailisi. Ääniherkkää koiraa kannattaakin olla uudenvuoden aikana päällään sekä valjaat että kaulapanta.
Kaulapantaan kannattaa kiinnittää laatta, jossa lukee omistajan nimi ja puhelinnumero. Jos koira on tunnistusmerkitty, omistajan yhteystiedot löytyvät koiran sirunumeron avulla.
Jos koira karkaa, tee katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle.
4. Tee koiralle rauhallinen tila.
Koiralle kannattaa varata uudeksivuodeksi oma huone tai nurkkaus. Vedä verhot ikkunoiden eteen ja äänieristä tilaa vuoraamalla sitä vilteillä tai peitoilla. Television tai radion voi laittaa riittävän kovalle.
Koiran pitää antaa halutessaan vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai sohvan alle.
Paukkuarkaa eläintä ei pidä jättää yksin kotiin.
5. Käyttäydy itse normaalisti.
Koira tarkkailee omistajaansa ja jos omistaja pelästyy, koirakin pelästyy. Pyri siis itse käyttäytymään uutenavuotena kuin se olisi mikä tahansa päivä.
– Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta, sanoo Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen tiedotteessa.