Vantaalaisia muutti koronavuonna kehyskuntiin ja isoihin maakuntakaupunkeihin, mutta silti Vantaa pärjää Helsinkiä ja Espoota paremmin

Vantaa sai muuttovoittoa jopa aiempaa enemmän Helsingistä ja Espoosta viime vuonna. Vesa Vuorela
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Tilastokeskuksen ennakkotieto vuoden 2020 marraskuun lopulta kertoo, että Vantaan väestö kasvoi yhteensä 3 374 asukkaalla. Se on heti Helsingin (3 808) jälkeen maan suurin asukasmäärän lisäys 2020.

Kolmanneksi kiilasi Tampere (3 192). Espoon kasvu jäi 2 564:ään.

Asukkaiden kokonaismäärä kasvaa Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa, koska syntyvyys on suurempaa kuin kuolleisuus ja muuttovoitot ulkomailta ovat kasvaneet. Mutta maan sisäinen muuttoliike aiheutti kolauksen koronavuoden väestönkasvuun.

Ennakkotiedon valossa Vantaan asukasluvun kasvu vuodelta 2020 tulee jäämään edellisvuodesta runsaalla 2 000 hengellä. Väestönkasvu on edellisen kerran ollut alle 4 000 henkeä vuonna 2017.

Silti Vantaa pärjäsi koronavuonna isoja naapureitaan paremmin.

– Vantaa on saanut jopa aiempaa enemmän muuttovoittoa Helsingistä ja Espoosta, sanoo aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro.

– Tulomuutto on säilynyt Vantaalla samana, mutta lähtömuuttajien määrä on kasvanut, hän jatkaa.

Vantaalta ovat muuttanut eniten 25–44-vuotiaat lähinnä kehyskuntiin, kuten Nurmijärvelle, Järvenpäähän ja Tuusulaan sekä suuriin maakuntakaupunkeihin, esimerkiksi Tampereelle.

Lue myös: Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista

Aro on vertaillut Suomen kuntien väestömäärien kehitystä vuosina 2015–20 (tammi-marraskuu) ja sekin osoittaa pääkaupunkiseudun kasvun hiipumista. Koko pääkaupunkiseudun asema on muuttunut maan sisäisen muuttoliikkeen vuoksi.

– Vantaan väestömäärän supistuminen on kuitenkin maltillisempaa kuin Helsingissä ja Espoossa. Vantaa on pärjännyt parhaiten.

Aro selittää sitä Vantaan asuntojen kohtuullisella hintatasolla ja valmistuneiden asuntojen määrällä.

Lue myös: Vantaa on tehnyt huiman Suomen ennätyksen – asukasmäärä kasvoi yli 430 prosenttia 60 vuodessa

Jo puolet Vantaan vanhoihin lähiöihin muuttavista on vieraskielisiä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut