Pääkaupunkiseudun kirjastoihin tehdyistä varauksista sadat tuhannet jäävät vuosittain noutamatta – tulevaisuudessa noutamattomuudesta rapsahtaa pieni maksu

Pääkaupunkiseudun yleisissä kirjastoissa aletaan tulevaisuudessa periä maksuja noutamattomista varauksista. Tulevaisuudessa asiakas pulittaa hakematta jäänestä varauksesta euron.

Aivan kaikilta, kuten esimerkiksi kouluilta, lapsilta ja kirjaston kotipalvelun asiakkailta, maksua ei peritä.

Maksujen on määrä tulla käyttöön Vantaan, Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kirjastoissa aikaisintaan ensi helmikuun alusta lähtien.

Niin sanotun noutamattomuusmaksun taustalla on se, että varausten ja samalla myös noutamatta jäävien varausten määrä kasvaa.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa keskimäärin 14 prosenttia, eli noin 400 000 varausta vuodessa, jää noutamatta.

Noutamatta jäävät varaukset hidastavat aineiston kiertoa ja pidentävät varausjonoja. Kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen Helsingin kaupungilta sanoo, että noutamattomuusmaksun tarkoituksena ei ole kasvattaa kirjastojen tai kaupunkien tuloja.

– Tarkoitus on saada ihmiset hereille siinä, että kirjat ovat hyllyssä odottamassa mahdollisimman lyhyen aikaa ja että kirja ei päädy siitä vain seuraavaan hyllyyn odottamaan varaajaa, joka ei hänkään kenties muista tulla hakemaan sitä, Vänttinen sanoo.

Lue myös: Kaupunki oikaisee: Isojen kirjastojen tulostimista luovutaan tietoturvariskin vuoksiKaupunki oikaisee: Isojen kirjastojen tulostimista luovutaan tietoturvariskin vuoksi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut