Pankeissa vahvaa uskoa koronan nujertumiseen ja talouden elpymiseen pääkaupunkiseudulla – "Rokotteet ja kesäkelit painavat tautitapaukset nopeasti alas ja yhteiskunta voi toimia huomattavasti normaalimmin"

Talous: Pankit uskovat talouden elpyvän ennalleen jopa tämän vuoden aikana. Asuntokauppa nousi jo koronaa edeltäneelle tasolle. Joulukauppa oli hyvin vilkasta.

Talous jatkaa elpymistä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa myös tänä vuonna, pankit ennustavat.

–  Vuoden 2021 lopulla ollaan jo lähellä vuoden 2019 tasoja, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

– Koronakriisiä edeltävä taso saavutetaan alkuvuonna 2022, arvioi OP Helsingin toimitusjohtaja Jarmo Viitanen.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen arvio on vieläkin optimistisempi. Hänen mukaansa viime vuoden taso ylitetään vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

– Odotamme, että koronarokotteet ja kesäkelien tulo painavat tautitapaukset nopeasti alas. Yhteiskunta voi toimia huomattavasti normaalimmin, ja juhannusta voidaan jo juhlia suuremmallakin joukolla.

Asuntomarkkinoiden hyvä vire on Jarmo Viitasen mukaan merkki talouden suunnasta kohti koronaa edeltänyttä aikaa.

– Asuntokauppa ja luottojen kysyntä pysähtyivät keväällä hetkeksi, mutta heti toukokuussa tuli vahva käänne. Asuntokauppa on jo nyt korkeammalla tasolla kuin joulukuussa 2019. Sen odotetaan kasvavan, Viitanen sanoo.

– Kevään notkahduksen jälkeen asuntokauppa on toipunut jo viimevuotiselle tasolle. Matala korkotaso on houkutellut asuntosijoittajia lisää markkinoille, Nordeasta kerrotaan.

– Asuntokauppa ja asuntuotanto käyvät edelleen vilkkaina. Muuttovoitto ja sijoittajat pitävät yllä asuntojen kysyntää. Toimitilarakentamisessa otetaan harkintatauko, Kuoppamäki sanoo.

Vuokramarkkinoilla kysyntää on ollut hieman aiempaa vähemmän.

– Heikentyneen työllisyystilanteen sekä etätöiden ja etäopiskelujen myötä muuttoliike pääkaupunkiseudulle on hidastunut ja sitä myötä vuokra-asuntojen kysynnän hiipumista, Kostiainen kertoo.

Etätyöt ovat vauhdittaneet isompien asuntojen kysyntää.

– Tiedän, että useampiakin etäpalavereita on pidetty vaatehuoneista. Kun molemmat puolisot ovat kotona ja mahdollisesti myös lapset, niin perheisiin haetaan asumisväljyyttä. Rivi-, pari- ja omakotitalot kiinnostavat Vantaan ja Espoon alueella. Samaan aikaan taas kuitenkin pienet asunnot kiinnostavat Helsingissä Jarmo Viitanen kertoo.

Taloustilanteen helpottamiseksi pankit tarjosivat keväällä maksuttomia lyhennysvapaita.

– Lyhennysvapaita haettiin paljon. Nyt tilanne on normaali, OP:n Viitanen kertoo.

Keväällä moni pelkäsi, että maksuvaikeudet kasvavat isoksi ongelmaksi. Viitanen sanoo, että pahin skenaario on jäänyt toistaiseksi toteutumatta.

Katso tämä: Korona ajaa suomalaisia rahaongelmiin – näin asiantuntija neuvoo väistämään pahimmat karikot

Lisää aiheesta tässä: Jo yli puolet velkaneuvontaa kaipaavista on irtisanottuja – raju kasvu kevään lukemista

– Emme ole huolissamme, että asiakkaiden maksuvaikeudet kasvaisivat. On tietysti yksittäisiä asiakkaita, jotka ovat heikommassa taloudellisessa tilanteessa. Suomalainen yhteiskunta ja finanssisektori ovat reagoineet koronatilanteeseen hyvin. Finanssisektori on vakavarainen ja sillä on valmius ottaa vastaan shokkeja.

Maksuhäiriöiden kasvu huolestuttaa Danske Bankin pääekonomistia, vaikka isossa kuvassa maksukyky on säilynyt hyvänä.

– Maksuhäiriöt liittyvät lähinnä pikavippeihin ja kulutusluottoihin, eivät asuntolainoihin, Kuoppamäki sanoo.

Pankit seuraavat asiakkaiden maksukorttidataa, joka kertoo nopeasti ihmisten käyttäytymisestä.

– Esimerkiksi Black Friday -myynti kasvoi eri lähteiden perusteella selvästi edellisestä vuodesta, Danske Bank arvioi.

– Joulukaupasta on tulossa hyvä. Jouluostoksia tehtiin tavallista pidemmällä ajanjaksolla ja paljon vielä jouluviikollakin.  Ihmiset näyttävät sopeutuneen rajoituksiin, eikä kauppoihin syntynyt ruuhkia, OP:sta todetaan.

– Korttimaksut eivät ole tippuneet koronan toisen aallon aikana yhtä voimakkaasti kuin keväällä ensimmäisen aallon aikana, Nordeasta sanotaan.

Matkailu- ja palvelualoille korona on ollut shokki. Toipuminen ei Danske Bankin mukaan ala vielä alkuvuodesta voimalla.

– Kesää kohti ihmiset käyttävät enemmän palveluita, jolloin esimerkiksi ravintolat, hotellit, tapahtumapalvelut ja taksiyritykset hyötyvät voimakkaasti. Helsinki luultavasti mielletään kansainvälisesti turvalliseksi matkailukohteeksi, Kuoppamäki arvioi.

Mitkä alat ovat vetäneet pääkaupunkiseudulla parhaiten?

– Erityisesti päivittäistavarakauppa eli ruokakauppa sekä rautakaupat ja muut kodintarvikkeita myyvät liikkeet vetävät. Ihmiset ovat tänä vuonna tehneet ruokaa kotona sekä remontoineet ja sisustaneet kotejaan aikaisempaa enemmän, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo.

Etätyöpisteiden rakentaminen on näkynyt Viitasen mukaan ”tee-se-itse-kaupoissa” ja verkkokaupoissa.

– Kärsijöitä ovat olleet polttoainemyynti, matkailu ja ravintolat. Jopa apteekit ovat miinuksella.

Kodin elektroniikan kysyntä vähentyy, sanoo Pasi Kuoppamäki.

– Elektroniikka-alan kauppiaiden liikevaihto heikkenee.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut